La 17 iulie 2007, CEDO a făcut publică hotărârea în cauza ex-ofiţerului CCCEC Grigore Gorea, obligând guvernul R. Moldova să-i achite reclamantului daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 11.500 euro.
Grigore Gorea a depus o plângere oficială la CEDO la 7 iunie 2005 prin care reclama supunerea sa la tratament inuman şi degradant de către autorităţile moldoveneşti, pornirea ilegală a urmăririi penale în privinţa sa şi lipsirea ilegală de libertate. Gr. Gorea a fost reprezentat la CEDO de către avocaţii Alexandru Tănase şi Vasile Nicoară, iar guvernul de către actualul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog.
CEDO a constatat violarea în privinţa lui Gr. Gorea a dreptului la libertate şi siguranţă, garantat prin Articolul 5 § 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Curtea a decis că Gr. Gorea a fost menţinut ilegal în arest după expirarea ultimului mandat judecătoresc emis până la trimiterea cazului în judecată la 1 iunie 2005, în privinţa lui fiind comisă aceeaşi încălcare ca şi în cauzele Modârcă, Boicenco şi Holomiov contra Moldova.
S-a constatat, de asemenea, violarea Articolului 5 § 3, referitor la lipsa motivelor pentru aplicarea şi prelungirea detenţiei preventive a petiţionarului. Curtea, reconfirmând principiile enunţate în cauza Şarban vs. Moldova, a constatat că instanţele naţionale nu au oferit motive „relevante şi suficiente” pentru menţinerea lui Gr. Gorea în stare de arest preventiv, în particular, nu au oferit detalii sau probe ce ar fi justificat pretinsele riscuri în caz de eliberare din arest. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Gr. Gorea a prezentat suficiente argumente în favoarea eliberării sale, pe care instanţele moldoveneşti le-au respins într-o manieră abstractă sau fără a le motiva în general. Instanţele naţionale s-au limitat la reproducerea prevederilor legale, fără să motiveze incidenţa acestora în cazul de faţă, şi au folosit efectiv aceleaşi sintagme ca şi în cauza Şarban.
CEDO a încetat procedura în partea privind ilegalitatea urmăririi penale pe motiv că la 13 decembrie 2006 şi apoi la 12 februarie 2007 instanţele naţionale au constatat acelaşi fapt, încetând procesul penal împotriva lui Gr. Gorea.
La 20 decembrie 2004, ex-ofiţerul CCCEC Gr. Gorea a făcut un şir de dezvăluiri senzaţionale, prin intermediul unei înregistrări video, declarând că „dosarul ambulanţelor” a fost fabricat la comanda conducerii ţării, declaraţii pe care le-a susţinut ulterior, în 2006, şi în faţa instanţei de judecată. Dezvăluirile au urmat după ce, la 12 decembrie 2004, Gr. Gorea demisionase din funcţie, refuzând să îndeplinească indicaţiile superiorilor de a-l aresta pe S. Urecheanu. Atunci, CCCEC şi Procuratura Generală au respins acuzaţiile. La două luni după dezvăluiri, Gorea a fost reţinut şi s-a aflat timp de şase luni în arest preventiv, împotriva lui fiind reluată urmărirea penală în baza unui dosar clasat în 2001. // Timpul