Expert ONU pe problemele religiei la Chişinău

Chişinău / Moldova.ORG/ — Raportorul Special al Naţiunilor Unite pentru libertatea religiei sau credinţei, Heiner Bielefeldt, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 1-8 septembrie, curent. Aceasta este prima vizita a unui expert ONU în domeniul drepturilor omului axată pe libertatea religiei.

“Voi identifica orice obstacol existent sau emergent, care împiedică dreptul la libertatea religiei sau credinţei în Republica Moldova şi voi prezenta recomandări privind căile şi mijloacele de depăşire ale acestora”, a spus oficialul care vizitează ţara la invitaţia Guvernului Republicii Moldova.

Conform mandatului Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Raportorul Special trebuie să promoveze adoptarea măsurilor la nivel naţional, regional şi internaţional pentru asigurarea protecţiei dreptului la libertatea religiei sau a credinţei.

Agenda misiunii de 8 zile include întâlniri la Chişinău, Orhei, Bălţi şi Tiraspol. Heiner Bielefeldt va avea întrevederi cu oficialităţi şi autorităţi locale responsabile pentru probleme de religie sau credinţă. Vizita sa va mai include întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţilor sau confesiunilor religioase, organizaţii ale societăţii civile şi agenţii ONU.

În urma vizitei sale, Raportorul Special va prezenta un raport care va conţine concluziile şi recomandările sale către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din martie 2012.

Menţionăm că Heiner Bielefeldt şi-a asumat mandatul său la 1 august 2010. În calitate de Raportor Special pentru libertatea religiei sau credinţei, el activează independent de orice Guvern şi acţionează în capacitatea sa individuală. În perioada 2003 – 2009, a fost Director al Instituţiei Naţionale pentru Drepturile Omului din Germania. Domeniile de cercetare ale Raportorului Special includ diferite aspecte interdisciplinare ale teoriei şi practicii drepturilor omului, cu un accent pe libertatea religiei sau credinţei.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.