Lupta pentru controlul asupra CNA indică asupra faptului că politicul percepe această instituţie drept o „bâtă” pentru reglare de conturi. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi, care a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public Moldova 1.
„Faptul că CNA este purtat dintr-o subordine în alta deloc nu urmărește scopul îmbunătățirii activității acestei instituții. Această instituție este percepută drept bâtă în luptele politice interne”, a spus Oazu Nantoi, citat de trm.md.
Expertul anticorupţie Cristina Cojocaru consideră că CNA ar fi trebuit reformat până la capăt. „Există o groază de elemente care urmau să fie puse în aplicare, deoarece strategia de reformare a instituției era prevăzută pentru o perioadă de doi ani – cu instruiri, cu aplicarea diferitor regulamente, testări de integritate”, a specificat expertul.
Potrivit experților, decizia de ieri a Curţii Constituţionale a fost una previzibilă, deoarece activitatea CNA nu este reglementată de Constituție. CNA, în mod special, și combaterea corupției la modul general, nu conține nici un fel de garanții constituționale, a specificat Cristina Cojocaru.
Menţionăm că CC a sistat ieri controlul constituţionalităţii Legii cu privire la CNA. Drept urmare, conform ultimelor modificări operate în Parlament, CNA rămâne în subordinea Guvernului.