Expertul Tatiana Lariuşin: Era aşteptată decizia lui Klaus Iohannis

„Decizia lui Klaus Iohannis era una aşteptată. Este o reacţie a omului responsabil în faţa propriului electorat. Este dorinţa de avea o garanţie că banii vor ajunge la destinaţie”. Astfel a comentat expertul IDIS Viitorul Tatiana Lariuşin decizia preşedintelui român de a retrimite în Parlament legea privind asistența financiară acordată Republicii Moldova.

Întrebată de Moldova.ORG despre consecinţele acestei decizii, Tatiana Lariuşin a admis că Republica Moldova ar putea să se confrunte cu anumite probleme de ordin economic în urma iniţiativei date, dar totuşi a precizat că aceste consecinţe „nu sunt din cauza lui Klaus Iohannis”. „Sunt din cauza situaţiei din ţară. Cu instituţii netransparente sau mai bine zis a colapsului acestor instituţii”, a explicat expertul.

„Dacă nu există Guvernul şi nici nu este clar cum va fi format acesta, de unde să ştie Bucureştiul că banii vor fi cheltuiţi aşa cum este prevăzut în acest acord”, a întrebat retoric expertul. În plus, potrivit ei, nu trebuie de uitat că şi la Bucureşti a căzut Guvernul Ponta care a acordat acest suport.

„Probabil Moldova a ajuns la această doză de neîncredere, care a influenţat această decizie. Dar, credeţi-mă, această motivare a politicienilor de peste Prut ca şi din alte ţări donatoare este dictată şi de răspunderea în faţa propriului electorat. Nu trebuie de uitat că acest suport este plătit din buzunarul cetăţenilor din România”, a spus Tatiana Lariuşin.

În aceste condiţii, Tatiana Lariuşin susţine că acum clasa politică responsabilă de la Chişinău urmează să formeze rapid un Guvern, care să aibă credibilitatea şi suportul politic pentru a redresa situaţia. „Dacă politicienii vor fi capabili de acest lucru, vom observa reîntoarcerea încrederii partenerilor de dezvoltare”, a argumentat expertul IDIS Viitorul.

De notat că ieri preşedintele român Klaus Iohaniis a precizat că decizia sa nu înseamnă o ușă închisă și nici renunțarea la ajutorul pe care România îl acordă Chișinăului.

„A fost singurul instrument juridic avut la dispoziție pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluțiilor de la Chișinău. În funcție de aceste evoluții, legea se poate întoarce oricând la promulgare. România rămâne în continuare același susținător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european”, a scris șeful statului într-o postare pe Facebook.

Moldova.ORG reaminteşte că Guvernul de la București a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, drept asistență financiară la buget. Creditul a fost acordat pe un termen de cinci ani şi cu o dobândă de 1,5 la sută. Banii au fost împrumutaţi, în condițiile în care Moldova nu a semnat deocamdată un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional. Prima tranșă de 60 mil. de euro urma să fie acordată în 2015.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.