NASA i-a avertizat pe exploratorii spaţiului ceresc să fie atenţi în noaptea de marţi miercuri, deoarece – în urma unei erupţii solare care a avut loc duminică – este posibilă observarea unei spectaculoase aurore boreale.
Laboratorul solar al NASA, Solar Dinamics Observatory (SDO), a detectat duminica trecută o erupţie la suprafaţa Soarelui, care a explodat şi a făcut ca în spaţiu să plutească tone de plasmă (atomi ionizaţi).
În trecerea sa prin spaţiu, plasma se apropie de Pământ, iar la ciocnirea cu polul nord şi cu polul sud al magnetosferei terestre va produce o lumină difuză, însă care va fi proiectată mai ales în ionosfera terestră, cunoscută drept ‘aurora boreală’.
După cum a indicat astronomul Leon Golub, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CFA), erupţia ‘se îndreaptă direct spre noi şi se aşteaptă să ajungă la primele ore ale zilei de 4 august. Este prima mare erupţie care se îndreaptă spre Pământ, de foartă multă vreme’.
Erupţia a fost înregistrată de observatorul solar pe care NASA l-a pus în funcţiune în februarie, oferind o serie de imagini de mare definiţie, într-o varietate de lungimi de undă.
‘Avem o privelişte frumoasă a erupţiei’, a spus Golub. ‘Şi ar putea exista imagini şi mai frumoase în următoarea perioadă, dacă se vor produce aurorele boreale’.
În mod normal, aurorele sunt vizibile doar la latitudini mari. Fără îndoială, în timpul unei furtuni geomagnetice se pot produce aurore care să lumineze cerul la latitudini mai joase.
Soarele trece prin cicluri regulate de activitate, iar în medie la fiecare 11 ani are loc o perioadă de activitate maximă. Ultima s-a produs în 2001, iar erupţia recentă demonstrează că Soarele se trezeşte din nou.