Dacă ai văzut recent fotografii de la o expoziție unică de ii la Chișinău și ți-au plăcut, să știi că nu ești singur/ă. Am mers și noi la expoziția „IA – rădăcini spre infinit” și îți povestim ce-am văzut.
Expoziția se află în sectorul Botanica, pe bulevardul Dacia, 39, în încăperea Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova. De la intrare am văzut simboluri folosite în broderie și am urmat firul Ariadnei pentru a găsi labirintul expozițional, în formă de ou.
Expoziția este deschisă publicului până pe 20 iulie. Aici vei găsi nouă cămăși din Moldova istorică din colecția Grădina Hestiei, cămăși din perioada sfârșitului secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, aduse de curatorul expoziției Simona Laiu, și 24 de ii brodate de femeile din comunității Măiestria, fondat de Stela Moldovanu.
Labirintul cămășii tradiționale
Abordarea stilistică a expoziției accentuează ia ca elementul de bază a portului popular. De partea vizuală și design s-au ocupat Victoria Peev și Oxana Szydlowskiy, creând o experiență complexă, pe muzica lui Grigore Leșe. Aici găsim ii din diverse zone românești: Vrancea, Oltenia, Bucovina, dar și diverse modele de ii, de la cămăși încrețite la gât, la cămăși drepte sau cămăși cu mâneca răsucită.
Am discutat cu Parascovia Lepădatu, mentoră din comunitatea Măiestria despre unicitatea acestei expoziții. „Aceste cămăși de Bucovina au fost primblate prin lume, o mare parte dintre ele au ajuns și în Statele Unite ale Americii ”, spune Parascovia despre colecția iilor istorice.
Butucul, lănțișorul, șinătăul…
Altița este elementul dreptunghiular de pe umerii iei și este inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO. În cadrul expoziției practic toate cămășile încrețite la gât au acest element.
Tehnicile folosite pentru coaserea acestor ii sunt complexe, departe de „cruciulița” pe care am învățat-o noi la școală. „În mare parte tehnicile cele mai arhaice chiar și echivalentul sau alternativa pentru cruciuliță sunt de exemplu butucul, șinătăul, lănțișorul și pas înaintea actului”, explică Parascovia. Diferențele dintre iile create de Măiestria și cele din colecția Grădinei Hestiei sunt greu de sesizat.
IA și mândrIA
În trecut ia nouă era scoasă la purtat la slujba de Paști, momentul cel mai oportun, iar confecționarea ei dura aproximativ un an. Materialele erau alese dintre cele mai calitative pentru a rezista mai multor spălări. Până a trece la partea creativă, de cusut, se țeseau pânzeturile, se colora ața și doar după asta urma brodatul. Ornamentele iei erau inspirate de la alte femei și cusute în singurătate, ca să nu fie repetat modelul.
Întrebată cât ar costa iile expuse, Parascovia spune că„fiecare cămașă este unică și este greu să dăm un echivalent financiar. Ele toate sunt prețioase una ca una, prin semne, cromatică, povestea acestor cămăși. Nu putem spune că aceasta este mai valoroasă ca cealaltă. Exact așa și cu cămășile noi, chiar și în colecția personală dacă vei coase o cămașă după a doua, a treia, când te voi întreba care cămașă a fost mai de suflet nu vei ști să-mi răspunzi”.
Încă nu ai trecut pe aici? Parascovia Lepădatu îți dă cinci motive să vii la expoziție: „să-ți bucuri ochii, să-ți bucuri sufletul, să înțelegi rostul acestor cămăși, să cunoști poveștile lor și, de ce nu, să devii mai bogat și spiritual”.