Fenomenul catastrofal din trecut ce se poate repeta şi în zilele noastre

Prăbuşirea unei calote de gheaţă majore din Antarctica a provocat o „inundaţie globală” în trecut, iar specialiştii se tem că un astfel de fenomen se poate repeta.

Colapsul devastator a dus la creşterea nivelului apelor lumii cu 6-9 metri faţă de cel existent în prezent. Conform The Sun, creşterea nivelului apelor a dus la inundarea multor zone considerate uscat în prezent.

Evenimentul prezentat anterior a avut loc în urmă cu 125.000 de ani. În acea perioadă, temperaturile era puţin mai ridicate decât cele din prezent, dar nivelul mărilor şi oceanelor era mult mai ridicat decât în prezent.

Conform specialiştilor, sursa fluxului de apă ar fi fost prăbuşirea calotei glaciare vestice a Antarcticii.

În prezent, specialiştii sunt îngrijoraţi privind stabilitatea acestor straturi masive de gheaţă. Principala îngrijorare este că „calota glaciară din vestul Antarcticii nu va avea nevoie de un fenomen puternic pentru a se prăbuşi”, a declarat Jeremy Shakun, paleoclimatolog din cadrul Facultăţii din Boston.

El avertizează că pierderea masivă de gheaţă din ultimii 20 de ani ar putea declanşa o prăbuşire majoră. Conform studiului, prăbuşirea calotei glaciare din trecut ar fi provocat creşterea nivelului apelor cu 2,50 metri în fiecare secol.

Sursa: Descopera.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.