De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Crăsnăşeni este un sat pitoresc din raionul Teleneşti care atrage privirile călătorilor prin farmecul peisajelor molcome, prin izul vieţii de la ţară, dar şi prin stejarul unicat din Rezervaţia ce înconjoară satul.
Pădurile din împrejurimile satului sunt pline de stejari seculari care sunt ocrotiţi, de plante rare pe cale de dispariţie şi de diverse animale ce bătătoresc frunza şi iarba din pădure. Pasul călătorului rătăcit prin pădurile Crăsnăşenilor se va opri uimit în faţa stejarului cu şapte tulpini. Da, da, aţi citit corect. Şapte tulpini cu şapte coroane separate. Deşi aparţin unei şi aceleaşi rădăcini (adică în fapt este un singur copac), cele şapte tulpini se ramifică încă de la baza copacului, formând astfel şapte copaci separaţi ai aceluiaşi arbore. Localnicii numesc minunea „Stejarii şapte fraţi”.
Crăsnăşeni este un sat cu tradiţii vechi, ce se păstrează cu sfinţenie. Oameni cu sufletul deschis şi inima blândă locuiesc în acest sat. Localitatea ce este înconjurată de păduri seculare din toate părţile este deja frumoasă, dar dacă această frumuseţe mai este intensificată şi de căldura sufletelor omeneşti, este de nepreţuit.
Satul Crăsnăşeni este una dintre primele localităţi formate, de pe teritoriul Republicii Moldova, după fondarea Statului Moldovenesc în anul 1359. Prima atestare documentară a satului se face în anul 1667, deşi originea sa este mult mai veche.
Casele din Crăsnăşeni sunt de o frumuseţe aparte fiindcă fiecare dintre ele sunt ornamentate cu măiestrie într-un stil arhitectonic specific regiunii.
Ca oricare sat de creştini ortodocşi din Republica Moldova, Crăsnăşeni are şi el o biserică ce datează, după unele surse, din anul 1893. Însă după alte surse aceasta ar fi ctitoria a doi săteni şi ar fi mai veche cu 123 de ani.
Pentru cei ce nu au văzut mistreţi în arealul lor natural, au ocazia să o facă în Ocolul Silvic de lângă satul Crăsnăşeni. Acolo mistreţii sunt protejaţi şi crescuţi pentru a se evita dispariţia acestor animale de pe teritoriul ţării noastre.
Oricare ar fi motivul de vizitare a satului Crăsnăşeni: peisajele deluroase acoperite de păduri seculare, minunile naturale din rezervaţie, biserica sau mistreţii sau simpla relaxare departe de vuietul oraşului, sunt sigură că veţi fi bine primiţi în acest colţ de rai al Moldovei.