Filat, capra Gary, Plahotniuc

Vara trecută, capra Gary și-a potolit poftele cu florile din fața unui muzeu de artă contemporană din Australia. Polițiștii au fost insensibili – l-au amendat pe proprietarul caprei Gary. Știu, sună politic incorect „proprietarul”. Cred că a venit timpul când cuvântul „proprietarul” trebuie înlocuit. Corect ar fi: polițiștii l-au amendat cu 300 de euro pe prietenul caprei Gary.

Dar dreptatea a triumfat! E o veste bună, chiar dacă e de departe, din Australia. Capra Gary a fost achitată. Polițiștii au trebuit să-i întoarcă cei 300 de euro prietenului caprei Gary.

Citind titlul știrii, am crezut că e vorba despre situația politică de la noi. Dar, din păcate, caprele noastre mai au de așteptat până când vor ajunge la un statut asemănător cu al caprei Gary. La noi mai funcționează vorba: să moară capra vecinului! O vorbă discriminatorie, incorectă. Dar dacă politicienii noștri bat pasul pe loc, capra Gary e un exemplu, un pioner, un precedent de care va trebui să ținem seamă. Pentru că așază altfel accentele, ceea ce contează enorm.

Să revenim la țarcul nostru, chiar dacă ne vom referi și la capra Gary. La început s-a creat impresia că există Filat și Plahotniuc (dacă simplificăm, și bine facem), și există parcela de flori (putem să-i spunem și altfel, de exemplu: troaca). Și există caprele (de la pioni, până la AIE), pe care proprietarii lor (da, termen vechi și incorect) și le doresc sătule din parcela din fața muzeului de artă contemporană (uite cum capra ne apropie și de cultură). Dar capra Gary (mulțumim!) deconstruiește jocul și ne arată altceva – nu mai e vorba de capra vecinului, ci de vecin! De vecinul-capră care vrea să-și potolească foamea din parcela muzeului de artă contemporană!

Cum ar spune unchiul meu, profesor de matematică, asta-i ecuația. Mai departe, noi, consumatorii de artă contemporană, ne alegem cu ce jucător să ținem (dacă ținem cu cineva). Vlad Filat și capra Gary ne-au convins că asta-i meciul.

Iar între timp, capra comunistă aplaudă și paște liniștită în parcelă, ca și cum ăsta-i dreptul ei constituțional.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.