Întrebat de ce în ultimii ani, mai mulţi investitori străini mari, care au mers inclusiv la Guvern, şi-au declarat intenţia de a veni cu investiţii importante în Moldova, dar proiectele nu au ajuns să fie lansate, Pavel Filip a răspuns că ”orice investitor îşi doreşte siguranţa investiţiilor pe care le face. Nu investeşte nimeni bani acolo unde există scandal, instabilitate, instituţii slabe şi birocraţie excesivă. Iată de ce, în cele şase luni de guvernare am luat mai multe măsuri pentru mediul de afaceri şi pentru atragerea investiţiilor”.
Premierul menționează că s-a pornit ”cu stabilizarea politică a ţării, iar Guvernul şi majoritatea parlamentară au început să lucreze pentru Moldova; sabotajul politic a încetat. Am continuat cu introducerea moratoriului la controalele realizate de către instituţiile de stat la agenţii economici, reducerea numărului de acte permisive pentru activitatea de antreprenor, extinderea unor facilităţi fiscale pentru companiile din industria IT, dar şi cu alte acţiuni, precum operaţionalizarea Consiliului economic al Primului-ministru, care este o platformă deschisă de dialog între mediul de afaceri şi instituţii”.
Aceste acţiuni au atras interesul investitorilor spre ţara noastră. Ei au văzut că Republica Moldova este un stat care ştie ce vrea, care şi-a stabilit obiective precise şi care a purces la îndeplinirea lor. Anume acest lucru este şi motivul pentru care Republica Moldova devine în această perioadă un punct de atracţie pentru investitori, a spus prim-ministrul Filip. Oficialul s-a referit la un ultim exemplu în acest sens, compania germană Coroplast urmează să investească în următorii ani circa 10 milioane de euro şi să creeze aproximativ 1500 de noi locuri de muncă. De asemenea, în toamnă va fi lansat un program de privatizări în companiile de stat, tocmai pentru a transforma în beneficii investiţionale încrederea partenerilor internaţionali concretizată în acordul cu FMI.