De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Flota Rusiei din Marea Neagră, a rămas, pentru prima dată în ultimii o sută de ani, fără submarine, relatează surse oficiale militare ruse de la Sevastopol.
Formal, din componenta Flotei Mării Negre fac parte două submarine: B-871 „Alrosa” de tip 877V şi B-380 „Sfântul Cneaz Gheorghe” de tip 641B.
Nava „Sfântul Cneaz Gheorghe” a staţionat începând cu 1991 la cheiul şantierului naval din Sevastopol până în 2000 când guvernul Federaţiei Ruse a hotărât să înceapă lucrările de reparaţie.
Nava a fost introdusă în docul plutitor PD-16. Costurile de reparaţie au fost estimate la 1 miliard 248 milioane de ruble, dintre care până la mijlocul anului 2010 au fost folosite 800 milioane.
Dar, nava ruginită stă si în acest moment la docul PD-16, echipajul fiind format doar din câţiva paznici.
Toţi au înţeles că scoaterea navei din docul PD-16 (trofeu nemţesc din al doilea război mondial!) este imposibilă, existând posibilitatea ca in timpul procesului docul sa se desfacă în bucăţi.
Conform experţilor, ultima hotărâre presupune introducerea PD-16, împreună cu submarinul, într-un doc plutitor mult mai mare.
Acolo PD-16 va fi dezasamblat, iar submarinul B-380 va fi transformat în staţie plutitoare pentru încărcare.
Reamintim ca în componenţa brigăzii 247 de submarine a Flotei Mării Negre exista deja o staţie plutitoare de încărcare, şi anume PZS-50 (fostul submarin SS-49).
Conform experţilor militari, o singură staţie este suficientă pentru deservirea unei brigăzi întregi.