Oscarurile au venit și au plecat în 2025 parcă și mai puțin relevante decât în ceilalți ani. În timp ce polii de putere își împart lumea cu drujba, ce mai contează filmele?
Sau poate, dimpotrivă, Oscarurile se aliniază perfect cu noua legătură tot mai strânsă dintre SUA și Rusia? Filmul „Anora”, o poveste cu ruși stereotipici și cu un actor fost propagandist, a luat cinci din cele șase premii la care a fost nominalizat.
Surpriza serii a fost probabil Flow, un lungmetraj animat, creat în Letonia, pe un software liber, de un regizor (Gints Zilbalodis) care „încă învață să lucreze în echipă”, cum se descrie chiar el. Filmul a luat premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film de animație”, dar a avut două nominalizări, inclusiv pentru „Cel mai bun film străin”. În afară de asta, Flow uimește și pentru că e un succes inclusiv comercial, dar nu a fost produs de Pixar sau Disney.
Flow e o poveste despre schimbările climatice, despre depășirea fricilor și despre ce putem face chiar și atunci când ne simțim neputincioși. (Apropo, în timp ce filmele din „marile categorii” au ignorat cu succes subiectul mediului înconjurător, aproape toate filmele de animație nominalizate la premiul Oscar vorbesc într-un fel sau altul despre situația planetei și un posibil viitor pe ea.)
În Flow o pisică locuiește într-o lume aproape nepopulată, iar sfârșitul lumii ajunge aici în valuri-valuri. Rămasă singură într-o casă în care clar cândva au existat oameni iubitori de pisici, felina e nevoită să se descurce pe cont propriu. Încearcă să supraviețuiască unei noi inundații, dar trebuie să învețe să facă echipă cu un labrador, o capibara, un lemur și o pasăre secretar.
Cel mai important este că animalele se comportă ca… animalele, nefiind antropomorfizate. Iar Flow nu este numele pisicii, chiar dacă ar putea părea la prima vedere. De fapt, niciunul dintre animale nu are nume, ceea ce le face niște personaje arhetipice și cu care să te identifici ușor.
Pe toată durata filmului, de o oră și treizeci de minute, nu există dialog deloc. Asta îl face accesibil oricui, indiferent de limba vorbită sau vârstă. Dar Flow poate fi și un test bun pentru atenția noastră tot mai „scurtă” – filmul reușește performanța să ne țină lipiți de ecran fără ca niciun cuvânt să fie rostit. În schimb, Flow e plin de emoție, de tensiune și de momente triste și hazlii.
E pentru prima oară când Letonia este nominalizată și câștigă, binemeritat, premiul Oscar. Deocamdată Flow poate fi văzut pe Prime Video și Apple TV.