Creșterea economică a Moldovei va rămâne robustă în 2018, în pofida unei producții agricole globale mai slabe. Acest lucru se arată în cel de-al treilea raport de evaluare a Programului de Programul de cooperare dintre Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI), publicat joi. În document se mai arată că, de la precedenta evaluare, autoritățile au întreprins acțiuni importante, demonstrând angajamentul ferm față de program, chiar și într-un an electoral.
Pentru acest an, experții fondului estimează o creștere a Prodului Intern Brut din Moldova de 3,8 la sută. Către sfârșitul anului este prognozată o rată a șomajului de 4,1 la sută și inflație de 3%. De asemenea, exporturile vor crește în 2018 cu 9,1%, iar importurile – cu 9,3%.
Economiștii Fondului recomandă să fie menținute politicile prudențiale, iar reformele să continue, în special pentru a finaliza curățarea sectorului financiar, pentru a asigura transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macroeconomică.
Experții FMI constată că situația băncilor din țară este stabilă, acestea fiind bine capitalizate și profitabile. Încrederea depunătorilor este stabilă, iar creșterea creditării – mai bună decât în 2016. De asemenea, potrivit specialiștilor Fondului, autoritățile au convenit asupra parametrilor pentru Bugetul pentru 2019 și pentru Cadrul bugetar pe termen mediu (2019-2021), în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul programului. Deciziile de politică fiscală trebuie să contribuie la colectarea veniturilor conform planurilor convenite și la menținerea caracterului progresiv al sistemului de impozitare.