FMI, face avertizare la scară mondială

Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Experţii de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), au avertizat de o majorare a riscului ce ameninţă economia mondială.

Printre principiile fundamentale se numără: criza datoriilor instaurată în Grecia, dezbaterile privind modalităţile de eliminare a deficitului bugetar în Statele Unite ale Americii şi necesităţile de a controla creşterea continuă a pieţilor asiatice.

La aceste concluzii au ajuns experţii FMI în urma unui nou studiu, executat în aprilie-mai, privind stabilitatea economiei globale şi cercetarea sistemelor financiare a ţărilor din întreaga lume.

O avertizare privind noua criza la scară largă în cadrul economiei globale a fost făcută şi de către Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellik.

Cu toate acestea, principalii finanţatori ai FMI-ului susţin că economia mondială e în creştere, deşi previziunile de creştere a PIB-ului în Marea Britanie şi SUA au fost revizuite într-o uşoară descreştere.

Conform prognozelor făcute de FMI, creşterea economică în 2011 va constitui 4,3 la sută, iar în 2012, aceasta se va majora cu circa 4,5%

Experţii financiari fac un apel de intervenţie mai activă către comunitatea internaţională, în contextul crizei datoriilor din zona euro şi a crizei financiare din SUA.

Specialiştii mai informează că continuarea crizei datoriilor din Grecia, va destabiliza grav întregul sistem financiar global. Mulţi din analiştii economici susţin că Grciei totuşi nu îi va reuşi să iasă din această criză, deoarece volumul datoriilor pe care le deţine statul este prea mare.

FMI, mai indică şi problemele de amploare ale statelor ce se află în afara zonei euro.

În special Japonia, care nu reuşeşte să micşoreze cheltuielile bugetare, ca urmare a dezastrului provocat de cutremurul din martie şi de tsunami.

În Statele Unite, potrivit experţilor, s-a instaurat "o situaţie a impasul politic", în rezultatul căutării unei soluţii cu privire la modul de a reduce deficitul bugetar uriaş.

Prognozele de creştere economică din SUA din acest an au fost reduse de la 2,7% la 2,5%, iar pentru anul viitor se aşteaptă din nou o diminuare de 0,2%. În plus, analiştii avertizează că o altă ameninţare gravă, ar putea fi provocată de piaţa imobiliară slăbită.

Pentru Germania se prognozează că anul acesta, PIB-ul va creşte de la 2,5% la 3,2%, factor ce se crede că ar putea atenua puţin criza din zona euro.

În afara Europei, în ţările în curs de dezvoltare, continuă creşterea rapidă a economiei, dar aceasta reprezintă la fel o ameninţare la adresa stabilităţii pieţii financiare globale, iar pentru aceste state, lucrurile se pot transforma într-un declin accentuat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare