Folclorul și cultura japoneză sub același ac. Istoria unei designere autohtone

Din bucăți de stofă de la rochiile mamei cosea hăinuțe păpușilor și animalelor de companie. În clasa a 6-a și-a făcut prima fustă, care i-a fost fidelă în garderobă ani în șir. Astăzi creează piese unice sub numele propriului brand. Așa începe povestea în culori și texturi a Zinaidei Șuba, creatoare de piese vestimentare din Republica Moldova.  

„Din copilărie mi-a plăcut tot ce era unic, tot ce avea un element mai deosebit față de colegii mei”, își amintește tânăra. După ce și-a descoperit pasiunea, Zinaida a hotărât să-și continue studiile tot în această direcție.  

„Am mers la Colegiul Tehnologic din Chișinău, apoi la Universitatea Tehnică, unde am făcut și masterat, după care la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ca să finalizez și acolo un master în «Design și dezvoltare de produs».” 

Zinaida se inspiră din natură, din folclor, din portul popular și elementele tradiționale din el. Din pasiune pentru folclor face parte și din formația folclorică „Alină-te dor” din Dânceni, formație care a împlinit recent 17 ani de activitate. Și pentru că „arta nu are limite”, reușește să se inspire de la casele de modă de top, culturile îndepărtate, în special cea japoneză, și din colaborările cu colegii de breaslă.  

Deși îi place ceea ce face și nu-și imaginează viața fără procesul creativ, Zinaida recunoaște că a avut o serie de provocări la început de cale și nu numai.  

„Ca să produci haine de calitate, investiția în materie primă este destul de costisitoare, iar atunci când vorbim despre prețul final al produsului el este destul de mare. Toți colegii noștri întâmpină această problemă.” 

Pe lângă asta, aduce în discuție și costurile utilajelor și ale dispozitivelor indispensabile în procesul de croitorie. Totuși, spune femeia, cea mai mare provocare este să găsească oameni cu aceeași viziune asupra creațiilor. „De aceea mulți creatori preferă să lucreze singuri, ca să nu intervină alte lucruri care să influențeze imaginea și calitatea brandului.” 

Cu riscul unei munci solicitante pe cont propriu, Zinaida observă că în ultimii ani domeniul vestimentar în Republica Moldova s-a schimbat simțitor. „Văd la colegii mei identitatea artistului în colecții. Foarte multe schimbări spre bine – materiale de înaltă calitate, prelucrări deosebite și croieli unice care devin cărți de vizită ale brandurilor.” 

Așa cum munca de creator vestimentar presupune și antreprenoriat, Zinaida a avut mereu grijă să-și îmbunătățească abilitățile în domeniu. „Noi nu suntem pregătiți din școală sau universitate să fim antreprenori. Însă toate obstacolele sunt depășite mult mai ușor când te afli într-o comunitate de oameni competenți, profesioniști și receptivi.” Anume acest simț al comunității a făcut-o să vrea să se înscrie în acceleratorul de afaceri pentru femei „She’s Next”.  

Programul susținut de Visa, care s-a desfășurat timp de trei luni, i-a depășit așteptările și a determinat-o să viseze mai mult.  

„Am aflat despre program de pe rețelele de socializare și am aplicat. Nu am avut mari așteptări. Mă gândeam că este pentru antreprenoare cu ani de experiență în spate. Dar mi-am zis că trebuie să încerc. Ce va fi, vom vedea. Și iată că deja sunt absolventă a acestui program.” 

Deși cele trei luni de curs au fost solicitante, energia din cadrul workshop-urilor și întâlnirilor se face resimțită și azi. Iar asta o motivează să-și continue activitatea și să crească în afacere. „După curs am reușit să cresc productivitatea cu 25%, am reușit să cresc veniturile cu 13%, dar cel mai important lucru pe care l-am luat din acest accelerator este comunitatea de femei care doresc să-și schimbe viața, să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.” 

Ca celelalte participante, Zinaida spune că partea ei preferată a fost mentoratul. „Am găsit o limbă comună extraordinară, probabil datorită faptului că mentora mea, Ecaterina Papanaga, este și ea din domeniul vestimentar”, își amintește aceasta.  

Chiar și acum, la câteva luni distanță de la finalizarea cursului, antreprenoarea mai revine la notițele de la cursuri și încearcă să le implementeze în activitatea sa. Mai mult, finalizarea cursului a însemnat și un premiu special pe care tânăra și-l amintește cu drag. „Am luat un voucher în valoare de 500 de euro pentru antreprenoarea care a adus cel mai mare suport femeilor din program.” 

După Zinaida, ca un antreprenor să reușească ceea ce-și propune are nevoie de disciplină și determinare. „Odată ce ne-am ales să facem o activitate, să depunem maxim efort și să dăm tot ce-i mai bun. Oamenii simt și apreciază această atitudine.” 

Cea de-a doua ediție a acceleratorului de afaceri „She’s Next”, implementat de XY Partners cu sprijinul Visa și în parteneriat cu maib și EFSE, s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2024. Programul a avut ca scop susținerea antreprenoriatului feminin din Moldova, ajutând cele mai talentate și inovative femei antreprenoare să își dubleze veniturile lunare. Programul s-a adresat femeilor antreprenoare care conduc afaceri mici, cu venituri lunare între 1.000 și 5.000 EUR, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și extinde afacerea pe piețele regionale și internaționale. 

Am luat licența în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2023. Totuși, am descoperit domeniul mult mai înainte. Timp de șase ani am moderat emisiuni radio pentru copii și tineri la o instituție publică locală. Mă pasionează în principal subiectele sociale și cele ancorate în știință. Deși evit explicațiile ezoterice și prefer o atitudine sceptică, mă fascinează subiectele complexe în deslușire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.