”Forul Marii Negre trebuie sa devina un poligon pentru elaborarea si valorificarea unor mecanisme eficiente de colaborare transfrontaliera si va asigur ca Moldova, in cadrul acestui For, va fi un actor foarte activ si cu multa initiativa”, a declarat, la Summit-ul Forului Marii Negre de la Bucuresti, presedintele Vladimir Voronin.
Potrivit lui Voronin, Forul Marii Negre, care se organizeaza pe cel mai important segment de frontiera a UE, ”poate crea un proces regional de importanta strategica”. Totodata, el a afirmat ca nesolutionarea conflictelor din unele state din regiunea Marii Negre, care reprezinta o provocare pentru securitatea si stabilitatea in regiune, trebuie tratata cu mai multa atentie.
In opinia lui, Declaratia Comuna, semnata la Bucuresti, desi pune bazele unui proces important in aceasta regiune a Europei, trebuie sa abordeze subiectul separatismului ”in mod transant si fara ambiguitati, deoarece numai asa vor putea fi gasite mai tarziu, solutii valabile si eficiente”.
”Separatismul transnistrean, cu care se confrunta Moldova, este un separatism provocat si sprijinit din exterior. Suntem convinsi ca numai afirmand in mod public si fara ocolisuri acest lucru, putem sa ne apropiem de rezolvarea grabnica a conflictului”, a conchis Voronin.
Semnatarii Declaratiei s-au angajat sa creeze preconditii politice pentru succesele proiectelor regionale de cooperare, sa promoveze in comun buna guvernare, consolidarea tolerantei si nediscriminarea, capacitatea de constituire a societatii civile si fortificarea acesteia in regiunea Marii Negre. Participantii la reuniune au decis sa promoveze cooperarea regionala in managementul de criza, planificarea civila a situatiilor exceptionale, constructia postconflictuala si protectia mediului.
Noua structura regionala va fi deschisa atat fiecarui stat din regiune, cit si altor parteneri si state interesate si va coopera cu Uniunea Europeana. // Reporter.MD