Fotbal: Curiozităţi din spatele finalei în Cupa României

În legătură cu meciul FC Vaslui – CFR Cluj de miercuri seara, de la Iaşi, din finala Cupei României-Timişoreana la fotbal, amatorii de detalii pot descoperi numeroase informaţii interesante.

Este prima finală de Cupa României pentru FC Vaslui, de la constituirea clubului moldovean, în anul 2002.

Dacă va câştiga, CFR Cluj va realiza o triplă istorică în Cupa României, cu care se mai pot mândri doar echipele Dinamo Bucureşti (între 2003-2005) şi Steaua Bucureşti (între 1969-1971). Rapid Bucureşti a câştigat cele mai multe trofee consecutive – 6 în perioada 1937-1942.

FC Vaslui a marcat 11 goluri în această ediţie a competiţiei, primind doar unul.

Iaşul este al şaselea oraş care găzduieşte finala cupei, după Bucureşti, Braşov, Piatra Neamţ, Târgu Jiu şi Timişoara.

Finala din ediţia 1972-1973 a opus o echipă din Divizia B (Chimia Rm. Vâlcea) şi una din Divizia C (Constructorul Galaţi). După rejucare, trofeul a revenit echipei din Vâlcea.

Trofeul este realizat din argint masiv, cântăreşte 12 kg şi este asigurat pentru suma de aproape 5 milioane de euro.

Cel mai mare scor înregistrat după 1989, în finala cupei este de 6-4 în meciul Dinamo-Steaua, din mai 1990, arbitrat chiar de patronul finalistei de azi (FC Vaslui) – Adrian Porumboiu.

Antrenorul echipei clujene, italianul Andrea Mandorlini, a disputat ca jucător finala Cupei Italiei, ediţia 1979-1980. Mandorlini a marcat atunci un gol din penalty pentru Torino, care a pierdut în faţa formaţiei AS Roma, cu scorul de 2-3, după loviturile de departajare.

Stadionul din Iaşi poartă numele lui Emil Alexandrescu, primul primar al Iaşului ales după 1989. El a decedat însă înainte de a începe efectiv mandatul. Această onoare a fost acordată deoarece Emil Alexandrescu a fost jucător de fotbal la echipa Politehnica Iaşi.

Finala Cupei României-Timişoreana, ediţia 2009-2010, programată miercuri 26 mai, de la ora 21.00, pe stadionul "Emil Alexandrescu" din Iaşi, se va disputa între FC Vaslui şi FC CFR 1907 Cluj.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.