Fotografia creierului în timp ce învaţă

Chişinău / Moldova.ORG/ — Creierul a fost fotografiat „în acţiune”, în timp ce învaţă lucruri noi, şi s-a descoperit că acesta se modifică creându-şi nişte circuite prin care „călătoresc” amintirile.

Studiul, publicat în ediţia online a revistei Nature, a fost realizat de o echipă de cercetători italieni, elveţieni şi germani, coordonată de Pico Caroni, de la Institutul Friedrich Miescher din Basel.

Analizând creierul şoarecilor în diferite situaţii de învăţare (cum ar fi orientarea în cadrul unor trasee complexe), cercetătorii au observat mecanismul prin care „organul de la mansardă” îşi modifică structura şi modul de organizare: neuronii îşi întind „braţele” lor filiforme (axonii) pentru a comunica între ei şi a stabili noi legături (sinapse), dar există şi cazuri când conexiuni „inutile” sunt eliminate.

„Atunci când trebuie să memorăm ceva, într-o structură numită hipocamp sau în creierul mic sunt selecţionate lucrurile de ţinut minte: unele sunt trimise într-un depozit permanent, distribuit în diferite arii ale cortexului, altele sunt organizate prin intrarea în acţiune a sinapselor inhibitorii”, a explicat unul dintre cercetători, Piergiorgio Strata, directorul Institutului Naţional de Neuroştiinţe din Italia, scrie stiintatehnica.com.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.