Fractiunile parlamentare apreciaza parteneriatul politic din perspective diferite

Parteneriatul politic, declarat de cele patru fractiuni parlamentare la 24 martie curent, este apreciat de deputatii comunisti si cei crestin-democrati si criticat de parlamentarii Aliantei Moldova Noastra (AMN) si cei democrati.

Liderii celor patru fractiuni parlamentare au sustinut, vineri, cate un discurs de bilant al activitatii Legislativului in anul curent. In timp ce reprezentantii Partidului Comunistilor si cei ai Partidului Popular Crestin-Democrat, Eugenia Ostapciuc si Vlad Cubreacov, au apreciat la superlativ parteneriatul politic, cei ai AMN si ai Partidului Democrat au afirmat ca acesta nu functioneaza decat intre fractiunea majoritara si crestin-democrati.

Liderul PD, Dumitru Diacov, a afirmat ca de parteneriatul politic declarat in primavara se foloseste numai Iurie Rosca. Diacov a mai spus ca deputatii din alte fractiuni de opozitie sunt marginalizati de majoritatea parlamentara, iar initiativele lor sunt respinse, in timp ce liderul crestin-democrat se foloseste de functia de vicespeaker pentru a “bate in oponentii politici, folosindu-se de umbrela majoritatii parlamentare”.

Vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a dat o apreciere pozitiva parteneriatului politic bazat pe optiunea europeana a R.Moldova, afirmand ca datorita acestuia a fost posibila initierea unei serii de reforme in ceea ce priveste formarea Consiliului Superior al Magistraturii, Curtii Supreme de Justitie, Comisiei Electorale Centrale si Curtii de Conturi. El a subliniat ca fractiunea PPCD “isi intelege rostul in Parlament prin contributia zilnica la activitatea de ajustare a legislatiei autohtone la aquis-ul comunitar” si ca, dincolo de criticile aduse guvernarii pentru politicile agricola si bugetara, bilantul anului din punctul de vedere al PPCD este unul categoric pozitiv.

La randul sau, liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat ca “parteneriatul politic dintre fractiunile PCRM, PPCD si PD se suprapune pe actul de guvernare”. Potrivit lui Urechean, guvernantii au permis prezenta opozitiei la institutii cu impact de perspectiva indepartata, cum ar fi CSM, CEC, CC, insa tergiverseaza reformarea institutiilor cu impact imediat, precum Procuratura, justitia, administratia locala, CCA. Potrivit aceluiasi bilant prezentat de Urechean, pe parcursul anului curent, ideea de europenizare a Republicii Moldova a fost „speculata cu cinism si, in mare masura, subminata”.

Liderul fractiunii majoritare a PCRM, Eugenia Ostapciuc, a apreciat, in schimb, ca anul 2005 a fost marcat de instaurarea stabilitatii politice, insa in contextul parteneriatului politic din Parlament, ea s-a declarat dezamagita de atitudinea adoptata de unele formatiuni politice in ultimele trei luni. “Un sir de formatiuni poluitice si-au uitat angajamentele electorale si au revenit la vechile lozinci populiste, unii parlamentari din fractiunile de dreapta organizeaza mitinguri de la microfoanele Parlamentului”, a spus Ostapciuc. Aprecierea generala data de PCRM anului 2005 a fost una optimista: “Tara renaste din punct de vedere economic si spiritual”, a spus Eugenia Ostapciuc.

Sesiunea parlamentara de toamna-iarna s-a incheiat cu sedinta de vineri, Parlamentul isi va relua activitatea dupa vacanta de iarna, iar urmatoarea sesiune legislativa va incepe in luna februarie. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.