Franţa caută soluţii

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Companiile de rating, au dat mari dureri de cap tuturor.

Pe când unii speră să iasă din criză măcar vii, alţii, vor “basma curată”.

Spre exemplu, Grecia şi încă un şir de state cărora criza datoriilor le-a făcut bătături serioase, îşi doresc să ajungă la finele cursei, deja nu mai contează prea tare cum, însă SUA, iar acum şi Franţa, ţări care pretind a fi, mari puteri a lumii, tare le mai îngrijorează nota obţinută de la companiile de rating.

Ieri 10 agust, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a făcut o declaraţie, prin care a anunţat că, guvernul său, va introduce măsuri noi de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, care i-ar putea determina pe cei care fac ratingul, să le dea o notă mai proastă.

Şi vacanţele multor lideri europeni, a avut de suferit, care au reuşit să se rupă de toate pentru câteva zile, aşa numiţii norocoşi, dar unii s-au ales doar cu visul la vacanţă.

Liderul de la Elysee, a fost printre norocoşii care s-a odihnit, dar care a fost nevoit să-şi scurteze vacanţa de vară, deoarece era nevoie să convoace o reuniune de urgenţă cu miniştrii cheie, pentru a discuta despre efectele crizei în Zona euro.

Acesta, i-a anunţat pe miniştri că, au la dispoziţie doar o săptămână, pentru ca să „mai măsoare o dată” şi să taie din cheltuieli şi să pună punct tuturor scutirilor de taxe, care sunt în stare să asigure bugetul ţării cu încă nişte milioane bune, sau dacă nu chiar miliarde.

Preşedintele Franţei, Sarkozy, a spus că, angajamentul Parisului, în ceea ce priveşte, reducerea deficitului bugetar de la 7,1 la sută în 2011 la numai 3% în 2013, va fi respectat, indiferent de evoluţia situaţiei economice a ţării.

Chiar dacă agenţii de evaluare financiară, declară că Franţa îşi menţine bine poziţia, la nivelul AAA, situaţia reală a economiei, nu este atât de optimistă. Deoarece estimările care s-au făcut anterior şi care prevedeau o majorare economică cu circa 2 la sută în 2011 şi poate ceva mai mult pentru anul viitor, ar putea fi revăzute, iar asta, este generată de stagnarea din trimestrul 2 al acestui an.

În cazul în care, creşterea economică, nu va adeveri totuşi presupunerile, iar indicile deficitului, va rămâne neclintit, unicul drum care mai poate salva această economie, este acel al creşterii taxelor şi a noilor măsuri de austeritate.

Această reuniune de criză, a fost inevitabilă, mai ales după ce acţiunile băncilor franceze s-au depreciat semnificativ miercuri, 10 august.

Acest fenomen a intervenit pe fondul temerilor din ce în ce mai mari privind expunerea instituţiilor financiare franceze la datoria italiană, care se ridică tocmai până la 410 miliarde de dolari.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare