De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Despre Sfinxul din Bucegi, cel pe care îl străjuiesc „Babele”, v-am mai scris, poate chiar l-aţi vizitat. Astăzi, însă vreau să vă vorbesc despre fratele său din Maramureş.
Sfinxul maramureşean, a fost descoperit de curând, în Cheile Tătarului din Munţii Gutâi. Roca de andezit, frumos sculptată de natură, este unică în România şi a fost descoperită de Ilie Tudor (preşedintele Asociaţiei Ecologiste Millenium Baia Mare) în august 2011.
„Figura umană este cu atât mai uluitoare cu cât andezitul, o rocă magmatică de o mare duritate, cu greu poate fi erodat. Probabil că i-au trebuit milioane de ani naturii să creeze atât Cheile Tătarului, cât şi Sfinxul Maramureşean”, precizează Ilie Tudor.
Cheile Tătarului au o valoare deosebită. Constituie arie naturală protejată, fiind incluse în rândul monumentelor naturii (categoria III) şi sunt singurele chei de andezit din România, care se întind pe o distanţă de câteva sute de metri.
Însă această frumuseţe a naturii curând va fi acoperită de apele barajului de la Runcu, care se află în construcţie mai bine de două decenii.
"Din nefericire, Sfinxul Maramureşului descoperit de noi va fi acoperit de apele barajului Runcu – Firiza, imediat ce acesta va fi pus în funcţiune”, declară Preşedintele Asociaţiei Ecologiste Millenium din Baia Mare.
Sfinxul din Maramureş este mai mic decât cel din Bucegi şi are forma unui cap de dac cu căciulă.
Acest monument al naturii va fi încă un exemplu de capodoperă naturală distrusă de om. Lista se măreşte. Naturii i-au trebuit mii de ai ca să sculpteze stânca, iar oamenii o distrug în câteva minute.
Aşa că grăbiţi-vă să vedeţi Sfinxul sau Dacul din Maramureş până când apele barajului nu l-au acoperit.
Distanţa de la Chişinău până la Sfinxul Maramureşean este de 580 km.