“Fratele” Voronin

de Constantin Tanase, Timpul

Destramarea mitului „Voronin”

Am citit la computer alocutiunea lui V. Voronin rostita pe 24 august la inaugurarea Complexului memorial „Eternitate” din Chisinau, am subliniat cu rosu rindurile pe care urma sa le comentez si, cind am parcurs inca o data textul, m-am cutremurat – textul parca era insingerat.

in general textul cuvintarii e prost, e cu mult sub nivelul celorlalte texte demagogice pe care le-a citit pina acum Voronin. Se pare ca chiar si cinicilor sai consilieri care i l-au compus, maestri in arta spalarii creierilor, le-a fost dificil sa „manevreze” intr-un subiect cum este cel al „eliberarii Moldovei pe 24 august 1944". De aceea, alocutiunea e plina de bizarerii si stupiditati. Sa trecem peste siropul cu iz brejnevist al unor afirmatii gen „in aceasta zi luminoasa pentru Patria noastra” si peste absurditati logice gen „logica renasterii si a continuitatii a invins in tara noastra pentru totdeauna inertia ruinarii si a decaderii morale”.

Tezele lui Vova

Sa ne oprim la citeva teze, formulate ceva mai clar…

Prima: Comunistii “sunt mostenitorii vrednici ai celor care, acum 62 de ani, au reusit sa elibereze atit Chisinaul, cit si intreaga Moldova de sub ocupatia fascista”.

A doua: Memorialul “Eternitate” este “pentru poporul nostru obiectul unei legitime mindrii, un stralucit simbol al memoriei sale luminoase si netrecatoare”.

A treia: Memorialul este “nu pur si simplu un monument consacrat eliberatorilor Chisinaului, ci ceva mai mult” – “un simbol al eliberarii, virful monumental al acelei piramide valorice, care timp de secole s-a zidit si s-a consolidat pe binecuvintatul pamint al Moldovei”.

Sa clarificam pentru inceput ce-i cu aceasta “eliberare”. Spunind “eliberarea de sub ocupatia fascista” spune doar o parte de adevar, fiindca, acum 62 de ani, pe 24 august 1944, a avut loc altceva: eliberarea Basarabiei de armatele fasciste si ocuparea ei de catre armatele sovietice. Sa nu uitam un adevar istoric foarte important: nici un organ reprezentativ al Moldovei, ales in mod democratic, nu a anulat nici o data Actul Unirii votat de Sfatul Tarii in 27 martie 1918. Acest Act a fost anulat de tancurile sovietice pe 28 iunie 1940. Punctul de vedere exprimat de Voronin – “eliberarea Moldovei” – este cel al Rusiei imperiale. Daca accepti acest punct de vedere trebuie sa justifici si genocidul la care a fost supusa Basarabia dupa “eliberare” – foametea organizata, valurile de deportari, colectivizarea fortata, rusificarea, deznationalizarea s.a.m.d. Numind desprinderea Basarabiei de Rominia de catre armatele sovietice drept “eliberare”, Voronin se posteaza pe pozitiile imperiale si sovine ale defunctei URSS si defunctului PCUS. Devine astfel clar de ce Voronin are, eufemistic vorbind, o atitudine “usor reticenta” fata de Independenta votata pe 27 martie 1991. (Dovada si schimbarea denumirii sarbatorii din Ziua Independentei” in “Ziua Republicii”.) in viziunea comunistilor de la Chisinau “eliberarea” din 24 august 1944 si Declaratia de Independenta din 27 august 1991 nu se prea “leaga” – si, intr-adevar, nu se leaga, fiindca ar trebui sa accepte ca Moldova si-a declarat independenta fata de …eliberatori! – si ca sa se “lege” ei elimina din acest “lant al contradictiilor” veriga “de prisos”: Declaratia de Independenta din 27 august 1991. Apropo, nici pe unul din site-urile oficiale ale presedintiei, parlamentului si guvernului R. Moldova nu veti gasi Declaratia de Independenta. Acum citiva ani, pentru a o publica, am gasit istorica Declaratie numai pe site-ul Bibliotecii Congresului american.

Comunistii exileaza limba romina din Chisinau

in context, este semnificativa atitudinea lui Voronin fata de sarbatoarea „Limba noastra cea romina”, poate cea mai luminoasa si mai incarcata de sens istoric sarbatoare care se marcheaza in fiecare an pe 31 august. De la venirea lor la putere in 2001, comunistii au ignorat ostentativ aceasta sarbatoare, Voronin nu a participat nici o data, alaturi de intelectualitatea basarabeana, la manifestarile organizate cu aceasta ocazie.

Astfel, atitudinea actualei conduceri comuniste de la Chisinau in frunte cu V. Voronin fata de “eliberarea” din august 1944, marcata cu multa pompa in acest an, si marginalizarea sarbatorilor legate de desprinderea Moldovei de Rusia si recunoasterea limbii romine drept limba oficiala vorbesc cit se poate de clar despre aceea ca Voronin continua sa reprezinte in Moldova interesele imperiale rusesti, iar partidul comunistilor condus de el continua sa ramina o structura de ocupatie ruseasca. Cine nu intelege aceste lucruri nu intelege nimic din ceea ce se intimpla astazi cu adevarat in R. Moldova. in persoana lui Voronin Rusia il are pe cel mai devotat sustinator si aparator al intereselor sale in Moldova. A declara astazi ca Voronin lucreaza in interesul national al R. Moldova e tot una cu a spune ca pactul criminal Ribbentrop-Molotov a fost semnat in numele intereselor nationale ale Rominiei.

Aici am ajuns la problema cea mai “delicata” pentru o parte a clasei politice de la Chisinau – votul din 4 aprilie 2005 prin care liderul comunistilor Voronin a fost reinstalat in functie cu voturile unor partide din fosta opozitie anticomunista, vot care a curmat orice speranta de schimbare. Liderul PPCD Iurie Rosca, transformindu-se din cel mai infocat anticomunist in cel mai infocat si credincios aliat al lui Voronin, a declarat in repetate rinduri ca votul din 4 aprilie a exprimat interesul national al R. Moldova si a “contracarat pericolul rusesc”. O logica cinica: sa “contracarezi pericolul rusesc” prin reinstalarea in fruntea R. Moldova a celui mai fidel partizan al rusilor!

Istoriografie stalinista

Mitul despre “interesul national” si “contracararea pericolului rusesc” s-a destramat. Si l-a destramat nu presa de opozitie sau partidele de opozitie ci insusi eroul acestui mit – V. Voronin. Prin sarbatorirea cu atita fast a “eliberarii” Moldovei in august 1944, mitul despre un Voronin “pro-european” s-a topit in marsurile militare rusesti cintate pe 24 august 2006 la Memorialul din Chisinau. Aidoma pescarului din povestea poetului rus Puskin, fosta opozitie care l-a votat pe Voronin pe 4 aprilie 2005 s-a trezit in fata albiei stricate. E treaba ei, a acestei Opozitii, cum si pe unde va scoate camasa, problema e alta: R. Moldova se afla intr-un dramatic proces de involutie. De parca Moldova ar fi o corabie care se scufunda, Voronin arunca peste bord totul ce a mai ramas national si democratic. De la 1 septembrie din invatamintul din R. Moldova este eliminat cursul de Istorie al Rominilor si introdus un curs de “istorie integrata” – un curs de falsuri istorice din arsenalul istoriografiei staliniste. in aceste zile de “sarbatoare” centrele urbane vuiesc de marsuri militare rusesti si de melodii din lirica puscariasilor rusi, Chisinaul este inecat in panouri scrise in limba rusa, si in vorba ruseasca. Romineste se vorbeste doar la poarta Consulatului romin unde sute de amariti, cu dosare subsuoara, asteapta zilnic sa fie primiti in speranta redobindirii cetateniei romine. in zadar insa, fiindca de ani de zile Rominia nu mai acorda cetatenie romina basarabenilor. Disperati, acestia injura ruseste Patria-mama.

Cercul s-a inchis. “Sarbatorile nationale” continua. Aceasta este astazi fata adevarata a Basarabiei, fata care nu se prea desluseste de la Bucuresti…

(Material publicat in cotidianul “Ziua” din 26 august 2006)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.