Agenda vizitei în țara noastră a Comisarului European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Ștefan Fule, a inclus și o lecție publică prezentată cadrelor didactice și studenților Universității de Stat din Comrat.
În debutul discursului său, oficialul european s-a referit la evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la susținerea oferită țării noastre prin diverse proiecte de asistență financiară. În altă ordine de idei, a menționat că UE a salutat decizia Chișinăului de a acorda autonomie regiunii găgăuze, deoarece democrația, respectarea drepturilor omului sunt valori europene.
Comentând cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic, comisarul european a specificat că această platformă nu este una politică, menirea acesteia este de a ajuta statele din vecinătatea estică a UE să se democratizeze, să se modernizeze și dacă îndeplinesc cerințele europene de liberă circulație, atunci să li se ofere acest drept fundamental.
Un reper al discursului a fost Zona de Liber Schimb Cuprinzătoare și Aprofundată, Ștefan Fule declarând că, din păcate, cetățenii noștri nu sunt informați corect despre avantajele acestui Acord și a enunțat câteva afirmații eronate care sunt promovate în țara noastră, cum ar fi ,,În urma semnării Acordului vor avea de beneficiat doar companiile mari, iar producătorii mici și mijlocii vor fi dezavantajați”, ,,Pe piața europeană nu se va găsi loc pentru produsele moldovenești”, ,,Republica Moldova va cheltui multe mijloace financiare pentru implementarea prevederilor Acordului” ,, Piața moldovenească va fi acoperită de produse europene”. Astfel, a fost nevoit să explice celor peste 200 de participanți la lecția publică că Republica Moldova va avea mai multe beneficii, deoarece piața europeană este de 500 de milioane de consumatori; țara noastră va avea o etapă de trecere, timp în care va fi asigurată o creștere economică; toți producătorii, de la mic la mare vor avea de aceleași condiții. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a Acordului vor veni investiții în Republica Moldova, dar pentru aceasta trebuie să fie efectuate reformele inițiate, soluționate problemele economice, sociale, ca țara să devină atractivă pentru investitori, să fie asigurată, prin lege, securitatea investițiilor.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri a început-o bașcanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, care a întrebat – „De ce este atât de îndelungat procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni” ? Comisarul european a afirmat că într-adevăr acest proces este unul complicat, complex și anevois. Uniunea Europeană asigură dreptul liberei circulații, având siguranța securității interne, dar și la hotarele sale. Pentru aceasta, țările candidate la libera circulație trebuie să îndeplinească anumite criterii, ele fiind susținute în cadrul Parteneriatului Estic. Iar faptul că Comisia Europeană a făcut o recomandare pozitivă în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni este un argument că țara noastră întrunește aceste prevederi și până la finele primului trimestru al anului curent vom putea circula liber în UE.
Întrebat cine garantează că acest termen nu va fi schimbat, comisarul european a raspuns că toate statele membre ale UE au susținut Republica Moldova pe parcursul negocierilor acestui Acord și că nu există grupuri parlamentare în Parlamentul European care ar vota împotrivă. ,, Eu garantez” – a concluzionat oficialul european.
Alte întrebări ale celor prezenți la lecția publică s-au axat pe avantajele și dezavantajele Zonei de Liber Schimb, la termenul de aderare a unei țări candidate la UE, la asistența financiară acordată de UE și cum este distribuită în regiunea găgăuză.
Solicitat de jurnaliștii de la Chișinău să se refere la intenția autorităților de la Comrat de o organiza un referendum, comisarul european, Ștefan Fule, a menționat că ,,aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova, în soluționarea căreia UE nu se implică”, dar a specificat că a fost binevenită întâlnirea premierului Iurie Leancă și a spikerului Igor Corman cu autoritățile de la Comrat și că ar fi fost oportună mai înainte.