Gaz pe legi contradictorii

Chiar dacă se spune că iarna e rece, sunt momente în care devine mai fierbinte decât infernul. Conflictul a două companii de gaz a incins atmosfera pe meleagurile Moldovei. Societatea pe acţiuni "Floreşti-gaz" acuză "SEF-gaz" din Soroca de faptul că aceasta refuză să-i plătească o datorie de peste şase milioane de lei.

6 mln de lei contra bunăstării a sute de familii
Întreprinderea din Soroca nu-şi recunoaşte restanţele şi, prin urmare, nu le achită mai bine de un an. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a ameninţat "SEF-gaz"cu retragerea licenţei. Întreprinderile se află într-un litigiu care poate condiționa bunul trai al locuitorilor regiunii date. Directorul SRL "Floreşti–gaz", Valeriu Garabajiua declarat că "La 25 octombrie 2012 judecătorul Liulica a emis o hotorâre care practic ne interzice sistarea livrării de gaz către titularul de licenţă "Sef-gaz". Ceea ce contravine legii în vigoare, legii cu privire la gaze. Contravine condiţiilor contractuale între SRL "Floreşti-gaz" şi "Sef-gaz”. Furnizorul de gaz a contestat însă decizia magistraţilor la Curtea de Apel Bălţi. „Referitor la legalitatea şi temeinicia de asigurare a acţiunii se va expune instanţa de recurs", a spus ofiţerul de presă al Judecătoriei Soroca, Lilia Ciuhrii.

Decizii contradictorii
Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a refuzat să se pronunţe pe marginea acestui subiect. Anterior, doi directori ANRE au trimis scrisori în care îi interzic companiei "Floreşti-gaz" să sisteze livrarea gazelor către SEF-gaz. Poziţia ANRE a fost expusă de şeful Direcţiei juridice şi protecţia consumatorilor. "Noi nu vrem să afectăm consumatorii finali din oraşul Soroca", a declarat şeful Direcţiei Juridice şi Protecţiei Consumatorilor, Evlampie Donos. În acelaşi timp, reprezentantul ANRE spune că datoriile trebuie achitate. "Odată ce contractul a fost încheiat şi există anumite prevederi, ele trebuie să fie executate", a adăugat Evlampie Donos.

Administrația SEF-gaz nu au putut argumenta cum au acumulat 6 mln de lei datorie
Pentru Publika TV, victimile acestor conflicte au precizat că deși plătesc la timp datoriile, aceste sistări sunt periodice. "Noi achităm, nu mâncăm şi plătim şi toţi pensionarii şi invalizii plătesc. El spune că este protejat şi nu are nevoie de noi", a mai spus o persoană."Nu este normal. Noi dacă plătim, trebuie să primim gaz", a conchis un bărbat. "Noi suntem acum, ambele părţi în litigiu şi decizia finală aparţine instanţei de judecată. Nu comentăm, sunt datorii sau nu sunt datorii, decide instanţa de judecată", a spus directorul ÎM "SEF-Gaz" Soroca, Igor Cibotari. În situaţia creată, cel mai mult au de suferit consumatorii finali, care, de câteva ori pe an, sunt deconectaţi de la reţeaua de aprovizionare cu gaze natural, contrar cerințelor ANRE.

"Am semnat să ne transferăm la "Sor-Gaz" de la "Sef Gaz". "Sor-gaz" nu închide la nimeni gazul, dar la noi şi în 2011 şi în 2012 a fost închis, câte o săptămână nu am avut gaz", a spus o femeie.

Întreprinderea "SEF-Gaz"SRL deserveşte peste 1500 de consumatori casnici şi aproximativ 20 de agenţi economici, adică aproximativ 20 la sută dintre locuitorii oraşul Soroca. "Floreşti – gaz" asigură furnizarea gazelor naturale pentru peste 29 de mii de consumatori, inclusiv peste 28 de mii de consumatori casnici, şi este dispusă să încheie contracte individuale de livrare a gazelor cu fiecare consumator din Soroca.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare