„Gazprom” detine acum 64% din actiunile „Moldova-Gaz”

Comentarii

1. Noul acord dintre “Gazprom” si “Moldova-Gaz” este o reusita sau un esec?
2. Ce consecinte va avea majorarea cotei de actiuni a „Gazprom” la „Moldova-Gaz” de la 50%, plus o actiune, la 64%?
3. Credeti ca, dupa 1 aprilie, vom plati acelasi tarif – 110 dolari?

Igor Munteanu,
comentator politic

1. Nu vad din ce ratiuni a fost semnat un acord care este valabil doar pina in luna aprilie. RM avea semnat un acord care urma sa fie valabil pina la finele anului 2006. Corect ar fi fost ca negociatorii de la Chisinau sa intinda coarda, cum fac si bulgarii. Cred ca, in final, au cedat nervii si ca nu s-a incercat a cauta solutii alternative la negocieri. Concluzia este ca la Moscova nu au avut nici un fel de negocieri, ca „Moldova – Gaz” este total scapata de sub controlul autoritatilor RM si ca negociatorii sunt de calitate mai mult decit indoielnica. Or, ca rezultat la „inchiderea robinetului”, Chisinaul ar fi trebuit sa raspunda cu aceeasi moneda: sa revizuiasca tarifele de tranzitare sau compensatiile pentru infrastructura de gaz interna exploatata gratuit de „Moldova – Gaz” si „Gazprom”, implicit. 110 dolari este mai putin decit 160, dar si acest tarif este amagitor, deoarece este fixat pentru o perioada foarte scurta, dupa care va fi renegociat. in aceste conditii, RM este din nou scoasa de pe lista.

2. Consecinta este ca RM nu-si poate asigura una din cele mai importante dimensiuni ale existentei sale – securitatea energetica! Indiferent de cit tine Imnul RM sau de cite perechi de cizme vor roade diplomatii RM in efortul de a convinge cancelariile occidentale ca noi existam ca entitate statala independenta, insecuritatea energetica sterge cu buretele tot ce s-a creat cu atita greutate la Chisinau.

3. Ma tem ca nu. Test-drive-ul de forta, initiat de Rusia contra vecinilor sai, scoate din mineca o noua strategie de interventie in treburile interne ale NSI (noile state independente), iar la rusi – pofta vine mincind. De fapt, problema RM nu tine atit de mult de caracterul „neprietenos” al Rusiei, cit de incredibila vulnerabilitate a economiei sale la preturile la energie. Putem injura „Gazprom”-ul mult si bine. Solutiile se gasesc la Chisinau si sunt acolo unde, de obicei, nu se cauta: in calitatea politicilor de conservare a energiei, in atragerea investitiilor „ecologice”, in cresterea transparentei pe piata interna de energie si, nu in ultimul rind, in crearea de conditii egale pentru toti subiectii economici. De ce „Moldova-Gaz” ar trebui sa se bucure de un regim privilegiat in situatia in care este impredictibila, netransparenta, ignora vointa actionarilor minoritari si pune in pericol stabilitatea energetica a tarii?

Valeriu Prohnitchi,
comentator economic

1. Din punct de vedere economic, am obtinut un succes relativ: RM are o scurta perioada de ragaz. Din punct de vedere politic, ramine sa aflam mai tirziu ce compromisuri s-au facut. Am citit cu atentie comentariile mai multor analisti reputati din Rusia, care spuneau ca „Gazprom”-ul ar putea sa cedeze din tarif doar daca RM isi va tempera retorica de integrare europeana sau daca va renunta la anumite principii in problema transnistreana. intr-adevar, RM a cedat mai mult, in comparatie cu alte state din spatiul CSI. Spre deosebire de georgieni, noi, insa, nu avem posibilitati de conexiuni rapide la alte surse de gaze. Ucraina este o tara foarte importanta pentru tranzit si are pirghii de influenta a „Gazprom”-ului. Pe teritoriul RM trece o bransa din conducta „Prietenia”, dar ea nu este atit de importanta ca autoritatile sa poata santaja Rusia cu blocarea tranzitului. Si chiar daca ar face-o, ar suferi, in final, Rominia, care este prietena a RM.

2. Nu cred ca majorarea pachetului de actiuni va influenta intr-o masura mare managementul intreprinderii. Oricum, „Gazprom” controla pachetul majoritar de actiuni si inainte de aceasta. Aceasta schimbare ar putea provoca o instabilitate politica interna. Or, anumite forte politice, probabil, vor interpreta aceasta cedare drept una politica si o renuntare la suveranitatea economica a RM. Dupa mine, independenta economica este o iluzie. Nici o tara din lume nu este independenta din punct de vedere economic.

3. Sunt convins ca dupa aceasta data vom plati un pret mai mare pentru gaze. Probabil, vom ajunge sa platim 120-130 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare