Gazprom este dispus să iniţieze cu Moldova proiecte de utilizare a gazului comprimat în calitate de combustibil pentru automobile. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Alexandr Medvedev, vicepreşedintele concernului rus Gazprom.
”Am convenit să discutăm cu colegii noştri de la Chişinău despre un domeniu de perspectivă, cum ar fi utilizarea gazului comprimat în calitate de combustibil”, a menţionat Medvedev.
Potrivit lui, Gazprom realizează cu succes un program de utilizare a gazului comprimat atât în Rusia, cât şi peste hotare. „Potenţialul de dezvoltare a acestui business este unul enorm, doar în Europa, potrivit celor mai modeste estimări, se poate ajunge la un consum suplimentar de 50 miliarde metri cubi de gaz , în următorii cinci ani”, a menţionat Medvedev.
Potrivit lui, experienţa europeană demonstrează atât avantajele economice, cât şi cele ecologice ale acestui business.
Solicitat de Moldova.ORG să comenteze perspectiva acestui domeniu, ex-directorul ANRE, Victor Parlicov, a declarat că utilizarea gazului comprimat în calitate de combustibil pentru automobile este pe larg utilizată în mai mute state europene.
El a spus că producerea energiei electrice cu utilizarea gazului natural achiziţionat la un preţ de 400 de dolari SUA a devenit nerentabil din punct de vedere economic chiar în raport cu energia eoliană.
„În Moldova există mai multe companii, inclusiv o companie fiică a Moldovagaz, care se ocupă cu vinderea gazului comprimat în calitate de combustibil pentru automobile. Acestea îşi vând produsul la un preţ nereglementat de stat, adică dictat de piaţă.”, a spus Parlicov. În acest caz, potrivit lui Parlicov, Gazprom-ul probabil vrea să-şi extindă afacerea şi pe acest segment de piaţă din Moldova.
Totodată, Victor Parlicov a precizat că în odată cu iniţierea acestor proiecte, autorităţile de la Chişinău vor trebui să adopte un mecanism de impozitare adecvat. Spre deosebire de gazul natural, la importul de benzină, motorină şi gaz lichefiat se aplică accize. În plus, la aceste produse TVA –ul este de 20 de procente, faţă de 8 procente aplicat la gazul natural.