Moldova.ORG — R. Moldova face parte din Politica europeana de vecinatate si Germania este interesata de dezvoltarea in continuare a democratiei in tara noastra, promovarea reformelor economice si solutionarea diferendului transnistrean.
Declaratia apartine lui Rainder Steenblock, deputat in Bundestagul Republicii Federale Germania, membru al Comisiei pentru afaceri europene, si a fost facuta vineri in cadrul intrevederii cu Marian Lupu, presedintele Parlamentului Moldovei, informeaza sectia relatii cu mass-media a Legislativului.
Deputatul german a mentionat ca aprofundarea relatiilor bilaterale moldo-germane se inscrie in contextul cooperarii cu alte state din zona, inclusiv Ucraina, Bulgaria si Romania.
Marian Lupu a apreciat importanta cooperarii strategice cu Republica Federala Germania in perspectiva integrarii europene a R.Moldova. Relatiile interparlamentare dintre cele doua state au capatat o noua dimensiune in urma vizitei, in octombrie 2006, a spicherului german in Moldova si a vizitei oficiale in Germania a presedintelui Parlamentului moldovean in primavara anului curent. In cadrul vizitei Marian Lupu a invitat in Moldova presedintii Comisiei pentru politica externa si grupului de prietenie cu tara noastra din Bundestag.
In cursul dialogului spicherul Marian Lupu s-a referit la reformele implementate in Moldova prin prisma obiectivului strategic de integrare europeana. In context, presedintele Legislativului a apreciat conceptul Politicii europene de vecinatate plus promovat de Germania.
R.Moldova are nevoie de un semnal mai clar din partea statelor-membre ale UE, inclusiv a Germaniei, privind perspectivele integrarii europene, a spus Marian Lupu. In context, spicherul a solicitat sustinerea Germaniei in negocierea unui nou cadru juridic cu UE, odata cu expirarea, in 2008, a Acordului de Parteneriat si Cooperare, ceea ce ar incuraja politic societatea noastra.
Dat fiind ca legislatia nationala este deja perfectata, R. Moldova tinde sa obtina, pana la finele anului curent, Preferintele Comerciale Autonome (ITP) si sa semneze cu UE acordurile cu privire la facilitarea regimului de vize si privind readmisia, a afirmat Marian Lupu.
Presedintele Legislativului s-a pronuntat, de asemenea, pentru extinderea asistentei tehnice catre Moldova din partea UE, inclusiv prin intermediul PHARE.
Interlocutorii au abordat si aspecte ce vizeaza procesul de reglementare a diferendului transnistrean, pronuntadu-se pentru reluarea negocierilor in formatul 5+2, care, in opinia presedintelui Parlamentului, nu are alternativa.