A sosit vremea să începem să discutăm elemente ale viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, și spre asta am vrea să mobilizăm atenția Tiraspolului și a mediatorilor și observatorilor din formatul „5+2”, pentru a sprijini această propunere. Afirmaţia aparţine ministrului moldovean de Externe, Natalia Gherman, şi a fost făcută la Europa Liberă.
Potrivit acesteia, atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană și OSCE, ca mediatori, împărtășesc acest punct de vedere că fără a creiona modelul unei viitoare rezolvări ar fi foarte dificil să începem rezolvarea unor chestiuni separate. Natalia Gherman afirmă că principiile de bază ale rezolvării problemei transnistrene trebuie să fie respectate de toată lumea, asta însemnând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Pentru Chișinău, desigur, rezolvarea ideală ar fi statutul special al regiunii transnistrene în cadrul teritoriului statului Republica Moldova. Suntem pregătiți să discutăm și să reiterăm principiile, suntem gata să ne uităm la elementele de autoritate dintre centru și regiune, sîntem pregătiți să ne uităm la anumite garanții internaționale care să pună sigiliul pe rezolvare”, a afirmat ministrul de Externe.
Natalia Gherman consideră că Tiraspolului nu pare să fie pregătit să discute esența rezolvării – anume modelul politic. Mai mult, potrivit ei, nici mediatorul rus nu e pregătit să înceapă discutarea acestei chestiuni. „Cred că dacă partea rusă chiar ar vrea să ușureze progresul, ar fi utilizat mai multă influență asupra negociatorilor moldoveni, iar asta ar fi justificat și statutul lor de mediatori”, constată şefa diplomaţiei moldoveneşti.
Ministrul de Externe a afirmat că nimic în acordurile cu Uniunea Europeană nu contravine înţelegerilor pe care Republica Moldova le are cu partenerii ruși. Natalia Gherman a mai spus că în luna octombrie urmează să sosească la Chişinău experţi ruşi cu care va fi analizat impactul acordurilor negociate cu Uniunea Europeană asupra acordurilor existente cu Rusia.