Ghimpu recunoaşte: Candidatul la şefia statului era practic identificat. Ne trebuiau patru voturi

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu susţine că decizia Curţii Constituţionale din 4 martie privind revenirea la alegerea directă a şefului statului, a luat prin surprindere deputaţii liberali.

Mai mult, potrivit liderului liberal, până la aceasta, deputaţii din majoritatea parlamentară se pregăteau de alegerea şefului statului în Parlament şi discutau chiar anumite candidaturi. Acestora le trebuiau doar patru voturi în acest sens.

Afirmaţii în acest sens au fost făcute de liderul liberal Mihai Ghimpu, marţi seara. la postul public de televiziune Moldova 1.

„Decizia CC a venit total pe neaşteptate. Noi discutam deja, ne pregăteam să alegem preşedintele. Discutam chiar unele candidaturi. Până acum, când preşedintele era ales în Parlament ştiam cine va fi preşedintele. Nouă ne trebuia numai patru voturi”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Întrebat de moderatoare dacă majoritatea parlamentară ar fi găsit acele patru voturi necesare, liberalul a răspuns afirmativ. Totuşi, fiind rugat să nominalizeze cine ar fi fost cei patru aleşi ai poporului, care ar fi votat preşedintele în Parlament, Ghimpu a refuzat să-i nominalizeze.

De asemenea, Ghimpu a refuzat să spună cine ar fi acel candidat la funcţia de şef de stat, precizând că totuşi acesta „nu era identificat, ci deputaţii doar discutau”.

„Acum nimeni nu ştie cine va fi preşedintele ales de cetăţeni, dar în Parlament noi am fi ştiut candidatul din timp”, a menţionat Ghimpu.

În aceste condiţii, Mihai Ghimpu a spus că până la alegerile prezidenţiale directe, actualelor formaţiuni politice din Parlament le revine o misiune grea: de a demonstra cetăţenilor că „nu toţi cei care au fost la guvernare au fost răi”. „Nu toţi au furat şi nu toţi s-au gândit la interesele personale şi nu ale cetăţenilor”.

„Eu vreau să sper că până la alegeri cetăţenii vor înţelege că nu trebuie de schimbat răul pe ceva mai rău”, a mai spus liberalul.

În context, politicianul a spus că pledează pentru un candidat care ar fi susţinut de majoritatea parlamentară. „Dacă va fi unul care nu acceptă majoritatea parlamentară, aşa cum strigă cei în piaţă, va continua războiul”, a argumentat politicianul.

În final la această temă, întrebat dacă este posibil ca actuala majoritate parlamentară să meargă la alegeri cu un singur candidat, Ghimpu a răspuns: „E posibil. Sunt două variante. Ori un candidat al majorităţii, ori fiecare partid cu un candidat în primul tur şi susţinerea unui singur candidat care trece în turul doi”.

Moldova.ORG precizează că anterior Mihai Ghimpu a criticat decizia CC, spunând că aceasta a evitat un blocaj politic, dar va aduce altul. „S-ar părea că am evitat un blocaj politic, dar îl vom aduce pe altul – lupta dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament”, a declarat anterior politicianul. Potrivit liberalului, dacă ar fi un preşedinte ales din partea majorităţii parlamentare ar fi existat o stabilitate politică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.