Gripa aviară în România: Păsările infectate “ucise şi distruse”

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a depistat prezenţa virusului gripei aviare la două găini din două gospodării alăturate din localitatea Letea, judeţul Tulcea, toate păsările din gospodăriile respective fiind ucise şi distruse, informează un comunicat al ANSVSA.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de dezinfecţie în zonele respective, la ora actuală neexistând niciun pericol de difuzare a bolii.

Potrivit ANSVSA, în localitate nu s-au mai depistat alte cazuri. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare, iar păsările domestice şi sălbatice din localitate sunt sub permanentă supraveghere sanitară veterinară.

Letea este o localitate mică şi izolată din Delta Dunării unde accesul se realizează cu barca.

ANSVSA a informat Comisia Europeană despre apariţia acestor suspiciuni, conform procedurilor.

Comisia Europeană a confirmat marţi zonele de risc semnalate de autorităţile române în legătură cu izbucnirea gripei aviare H5N1 cu grad ridicat de patogenie într-o fermă localizată în comuna Letea, din judeţul Tulcea.

Acesta este primul caz confirmat de gripă aviară din Uniunea Europeană începând din martie 2009, când virusul fusese semnalat în Germania.

Contactat de Agerpres, Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate John Dalli, a declarat că măsurile de prevenire imediate prevăd stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul fermei şi a unei zone de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, considerată cu risc ridicat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.