Grupurile participative de lucru: un parteneriat ce dezvoltă afaceri și comunități

Pentru a-i ajuta pe antreprenori și pentru a dezvolta comunitățile, prin intermediul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, în raioanele Edineț, Strășeni și Leova au fost create așa-numitele grupuri participative de lucru, cu implicarea activă a reprezentanților administrației publice locale, mediului de afaceri și societății civile. Membrii grupurilor de lucru, ghidate de echipa de program, identifică prioritățile economice ale regiunilor și implementează inițiative de dezvoltare economică locală. Scopul acestor grupuri este de a stimula creșterea economică și de a crea un mediu durabil pentru afaceri în localități.

Dezvoltarea de platforme digitale pentru promovarea turismului, extinderea serviciilor de dezvoltare a afacerilor și organizarea evenimentelor de afaceri sunt doar câteva dintre inițiativele puse pe roate de către membrii grupurilor.

Viorica Mamaliga, Directoare GAL „Plaiul Codrilor”, a depus, la sfârșitul anului 2023, un proiect în cadrul acestui grup participativ, reușind să obțină finanțare pentru crearea și dezvoltarea unei platforme digitale pentru promovarea produselor locale și a punctelor turistice din microregiunea Strășeni și Nisporeni. „Ne propunem să atragem cât mai mulți turiști, să creștem veniturile și să facem oamenii de aici fericiți”, argumentează Viorica Mamaliga.

Astfel de inițiative dezvoltă afacerile locale, potențialul turistic al localităților, dar și crearea locurilor de muncă. Eduard Marian, șeful Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) din Edineț, speră că „în urma acestor parteneriate, la nivel local, să fie create cât mai multe locuri de muncă și să avem cât mai multe persoane angajate în câmpul muncii”.

Adela Creciun a lansat acum opt ani, împreună cu soțul ei, întreprinderea „Miros de lavandă”. Din cele patru hectare de levănțică produc și comercializează diverse produse, de la uleiuri esențiale la buchețele uscate sau proaspete. Acum, antreprenorii sunt informați și știu cum să-și administreze afacerea mai eficient. Îi ajută foarte mult și faptul că sunt membri ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Vasile Stroescu” din Edineț, care i-au susținut încă la început, când încă le lipseau informațiile de bază despre cum se înregistrează și administrează o afacere în domeniul ales de ei. „Am avut nevoie de foarte multă consultanță la început, pentru că eram nou-nouți în activitatea noastră. Dar odată deveniți membri ai Grupului de Acțiune Locală, am avut parte de suport informațional pentru că nu știam de unde să începem. Așa am reușit să dezvoltăm acest proiect cu plante aromatice și medicinale”, spune Adela Creciun.

Consultanță la un click distanță

În cadrul programului, pentru a-i ajuta pe antreprenori la început de drum, recent, la Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri. Centrul va oferi instruire și mentorat, iar acesta, la fel, reprezintă unul dintre rezultatele grupului participativ din regiunea Edineț. Unul dintre primele obiective ale Centrului este sprijinirea cu expertiza necesară a 20 de reprezentanți ai mediului de afaceri și a 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice pentru atragerea de fonduri. Prin sesiuni intensive, conduse de formatori locali, participanții vor obține informații despre scrierea proiectelor, gestionarea fondurilor și strategiile de dezvoltare a afacerii.

„Am fost selectați în luna decembrie pentru a implementa proiectul de deschidere a Centrului de Consultanță în Afaceri în regiunea GAL „Vasile Stroescu”. În cadrul centrului vor activa experți care vor acorda asistență întreprinderilor mici și mijlocii, afacerilor de familie, celor care vor dori să se înregistreze ca persoană juridică, să-și deschidă o afacere mică, să acceseze un grant. Centrul va oferi consultanță la un click distanță, întrucât am creat platforma digitală GAL Vasile Stroescu, care va fi foarte simplu de accesat”, explică Mirabela Ursachi, manageră de proiect.

Mai mult, inițiativa va favoriza un efect multiplicator prin formarea experților din cadrul GAL „Vasile Stroescu”, care, la rândul lor, vor împărtăși cunoștințele cu alți 70 de reprezentanți. Aceste persoane instruite vor servi drept persoane resursă, oferind servicii de consultanță în cele 16 unități administrativ-teritoriale din cadrul grupului de acțiune locală, sprijinind o populație totală de 25.000 de locuitori.

Parteneriatele dintre sectorul public, sectorul privat și societatea civilă sunt extrem de importante în stimularea dezvoltării economice. Lucrând împreună, diferite sectoare pot crea sinergii și pot asigura implicarea tuturor părțile interesate. Fiecare sector contribuie cu expertiză, resurse și idei unice ce pot ajuta la atingerea obiectivului comun.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale” este o inițiativă a Echipei Europa, finanțată de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.