Gunoistea de langa Ungheni afecteaza fertilitatea terenurilor agricole din regiune

 De mai mulţi ani, periferia oraşului Ungheni seamănă cu un depozit de colectare a gunoiului din acest oraş şi din localităţile din suburbie. Gunoiştea, care se află la 5 kilometri de Ungheni, în apropierea satelor Rezina şi Cetireni, a devenit o adevărată oază de depozitare a deşeurilor din aceste localităţi. În fiecare zi pot fi observate căruţele, automobilele particulare şi maşinile specializate care transportă tone de gunoi în această regiune fără a fi reciclate.

    Gunoiştea, totodată, se află în centrul unor terenuri agricole, în special, lanuri de grâu şi orz, care, deseori, sunt afectate de deşeurile depozitate în această zonă. Acest lucru nu este specific doar unghenenilor. În Republica Moldova, zilnic mii de tone de deşeuri solide sunt depozitate sau aruncate în locuri ilegale sau la gunoiştile „autorizate”, care, de cele mai multe ori, nu corespund tuturor cerinţelor de acumulare a acestor reziduuri.

    În momentul în care am ajuns la gunoiştea de lângă Ungheni am observat mai mulţi copii, boschetari şi persoane nevoiaşe care, deşi au un loc de trai, vin la această gunoişte pentru a-şi găsi ceva de mâncare sau un obiect care le-ar prinde bine, începând de la o hăinuţă şi terminând cu bucăţi de carton, cu care boschetarii, deseori, se învelesc noaptea.

Potrivit locuitorului satului Cetireni, Ion Alcaz, în prezent, depozitarea acestor deşeuri a devenit una dintre cele mai mari probleme din regiune. Mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale nu au întreprins nicio măsură pentru a preveni această acumulare de gunoi. „Autorităţile raionale ar trebui să întreprindă unele acţiuni, în primul rând, pentru a îngrădi această gunoişte, deoarece peste 10 hectare de terenuri agricole din regiune au de suferit în urma gunoiului care este bătut de vânt pe aceste lanuri. Totodată, o problemă stringentă o reprezintă şi existenţa unor gunoişti ilegale sau clandestine care pot fi observate pe teritoriul oraşului Ungheni”, a declarat Ion Alcaz.

În timpul unui vânt puternic, terenurile agricole din regiune sunt împânzite de pungi, de obiecte din hârtie care afectează grav fertilitatea solului.

    Discutând cu oamenii şi copiii care hoinăreau prin munţii de gunoi am aflat că, de multe ori, această gunoişte este sursa lor de existenţă. Copilaşii au declarat că păstrează şi acum acasă mai multe obiecte sau jucării pe care le găsesc aici.

    Potrivit consilierului raional Ungheni, Violeta Petre, în prezent, se duc discuţii privind soluţionarea acestei probleme. „Reprezentanţii primăriei lucrează asupra unui proiect transfrontalier de ameliorare a problemei depozitării gunoiului din periferia oraşului Ungheni. În urma finisării acestui proiect, autorităţile locale, în comun cu un grup de specialişti, vor elabora un plan privind posibilitatea reciclării acestui gunoi, astfel acumularea lui să nu mai fie în cantităţi atât de mari”, a declarat Violeta Petre.

// Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.