Moldova.ORG — Prim-ministrul Vasile Tarlev a mentionat in sedinta de miercuri a Guvernului ca aceasta initiativa reprezinta un semnal pentru demararea unor reforme fara precedent in vederea liberalizarii activitatii economice, informeaza serviciul de presa al Executivului.
„Aceasta initiativa este o dovada in plus si un exemplu clar ca dialogul real constructiv dintre puterea de stat si sfera de afaceri poate aduce rezultate eficiente in ridicarea bunastarii poporului. Aceasta este si un indemn oamenilor de afaceri in sporirea initiativelor antreprenoriale”, a subliniat Premierul.
Potrivit sursei citate, in avizul Guvernului se mentioneaza ca reforma se bazeaza pe trei piloni principali – legalizarea capitalului, amnistia fiscala si reformarea sistemului de impozitare a persoanelor juridice.
Legalizarea capitalului consta in declararea oficiala a bunurilor detinute de catre cetateni si persoanele juridice. Legalizarea capitalului se va efectua prin procedura declararii benevole a capitalului ce le apartine persoanelor fizice si juridice rezidenti ai R. Moldova sau care este inregistrat pe numele unor detinatori „nominali”.
In cadrul procesului de legalizare a persoanelor juridice si se ofera dreptul capitalizarii activelor de bilant prin declararea valorii reale ale acestora. In acest caz, se va achita taxa in marime de 5% la o valoare creata din diferenta dintre valoarea declarata pe piata si cea de bilant.
Legalizarea va incepe din data intrarii in vigoare a legii si va finaliza pe 31 decembrie 2008.
Amnistia fiscala are drept scop sporirea capitalizarii activitatii si imbunatatirea indicatorilor economic-financiari a intreprinderilor autohtone, ceea ce va acorda posibilitati suplimentare in procesul atragerii resurselor investitionale.
Reforma sistemului de impunere a veniturilor persoanelor juridice prin introducerea cotei zero la impozitul pe venit, in cazul in care acesta ramane la dispozitia agentului economic, reconfirma responsabilitatea inalta pe care o poarta conducerea de varf a statului pentru dezvoltarea si modernizarea continua a tarii. Aceasta initiativa are drept scop crearea unui climat investitional favorabil pentru stimularea investitiilor, sporirea capitalizarii activitatii si imbunatatirea indicatorilor economico-financiari ai intreprinderilor autohtone, ceea ce acorda posibilitati suplimentare in procesul atragerii resurselor pentru proiectele investitionale, se mentioneaza in aviz.