SRL „Oferta Plus” a obtinut, marti, castig de cauza in procesul intentat Guvernului R. Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO). Instanta a stabilit ca Guvernul va plati reclamantului 2,5 mln. euro cu titlu de prejudicii materiale, 25 mii euro – prejudicii morale si 10 mii euro – cheltuieli de judecata, transmite Agentia DECA-press.
SRL „Oferta Plus” a livrat in anii 1997-1998 energie electrica in Republica Moldova in suma de peste 33 mln. USD. O parte din aceasta energie a fost consumata de catre institutiile bugetare, care nu au platit o parte din energia consumata. Reclamantul a obtinut in 1999 o hotarare judecatoreasca prin care Ministerul Finantelor a fost obligat sa-i plateasca suma de 20 mln. lei.
Hotararea judecatoreasca din 1999 nu a fost executata pana in anul 2003. In decembrie 2003, intre reclamant si Ministerul Finantelor a fost incheiat un acord de executare esalonata a hotararii in termen de zece luni. Acordul a fost executat numai pentru 2,5 luni, dupa care reclamantul a fost informat ca acesta nu va mai fi respectat.
In aprilie 2004, reclamantul a depus o cerere la CtEDO. Dupa aceasta, Ministerul Finantelor a depus o cerere de revizuire la Plenul Curtii Supreme de Justitie, care, la 12 iulie 2004 a casat hotararea din 1999 si a trimis cauza la rejudecare. In urma reexaminarii cauzei, Curtea Suprema de Justitie, in februarie 2005, a respins integral pretentiile reclamantului.
La 4 ianuarie trecut, SRL „Oferta Plus” a solicitat Plenului Curtii Supreme de Justitie sa caseze hotararea sa din 12 iulie 2004, cu mentinerea hotararii din 1999. La 29 octombrie trecut, instanta a dispus ca hotararea din 1999 „nu urmeaza a fi pusa in executare”. Astfel, SRL „Oferta Plus” a fost lipsita de dreptul de a primi sumele acordate prin hotararea din 1999.
CtEDO a constatat violarea drepturilor agentului economic si a obligat Guvernul sa-l despagubeasca. // DECA-Press
Guvernul de la Chisinau va plati despagubiri in suma de 2,5 milioane euro
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.