Guvernul președintei din oamenii președintei

Săptămâna aceasta două subiecte au fost la ordinea zilei. Este vorba în primul rând de exercițiul de simulare a procedurii constituționale, numit desemnarea guvernului Gavriliță, care spre final de săptămână s-a prezentat cu o componență formată din oameni apropiați de PAS. În al doilea rând, este vorba de vizita Maiei Sandu la Paris, unde aceasta s-a întâlnit cu Emanuel Macron, la Palatul Elisee, nu în drum spre masa cu alimente, cum s-a întâmplat cu alți șefi de stat.

Luni, 1 februarie

Maia Sandu a început curățenia la președinție prin abrogarea a trei consilii pe lângă președinte, înființate de predecesorul ei, Igor Dodon. Nu, nu e vorba de ședințele tradiționale cu președinta Parlamentului și prim-ministru, în care discutau ce o să facă fiecare în această săptămână, dar este vorba de Consiliul Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova, Consiliul societății civile și Consiliul pentru reforma constituțională. Nu e clar ce au făcut aceste consilii timp de patru ani, dar Moldova în continuare stă prost cu economia, stă ceva mai bine la capitolul societății civile (cel puțin unii dintre ei) și despre Constituție, hai să tăcem.

Andrian Candu demarează o „vastă campanie” pentru a decide dacă Pro Moldova votează Guvernul Gavriliță. Campania presupune consultări și consum de … rahat. Rahatul, fiind un desert de origine turcească, se găsește din abundență la Istanbul, acolo unde se află (sau poate nu se află), fostul președinte al PDM-ului, naș al lui Candu, Vladimir Plahotniuc.

Marți, 2 februarie

Încă o fracțiune parlamentară anunță că nu va vota candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier. Este vorba de fracțiunea PPDA. Până în acel moment, doar PAS-ul anunța că nu va vota Guvernul Gavriliță.

Primarul capitalei, Ion Ceban a fost decorat de Greceanîi pentru „contribuții substanțiale în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru devotament și profesionalism”. Nu e clar dacă această decorație include și amenințările către bloggeri și vloggeri cu scosul dinților, însă e clar un lucru – la PSRM fără decorații nu se poate. Dacă anterior, Dodon fiind președinte, decora în stânga și dreapta, acum a rămas doar Greceanîi.

Socialiștii insistă pe statutul limbii ruse și spun că vor înregistra un nou proiect în Parlament. Nu e clar ce statut constituțional vor da de această dată limbii ruse, dar poate se intenționează includerea limbii ruse vorbite în R. Moldova drept ca o parte a limbii moldovenești vorbite de unii membri ai societății (majoritatea).

Miercuri, 3 februarie

Curtea Constituțională a respins sesizarea PSRM în care socialiștii întrebau: ce riscă Maia Sandu dacă nu desemnează un premier? Sesizarea a fost respinsă pentru că nu a fost formulată corect, ceea ce oarecum nu ne surprinde. Această sesizare vine totuși de la o echipă de juriști care insistă să mai propună o lege cu privire la statutul limbii ruse, deși o lege cu același subiect a fost declarată neconstituțională cu o săptămână înainte.

Joi, 4 februarie

Președintele PSRM, Igor Dodon, este convins că în iunie vom avea alegeri anticipate. Acesta spune că totul depinde de socialiști. Declarația sa a șocat toată lumea. Cei mai șocați au fost cei care câteva zile s-au temut că, vorba premierul desemnat, Natalia Gavriliță, „o echipă și un program care pot să scoată țara din criză și să apere interesele cetățenilor” va fi cumva votată în Parlament.

Președinta Maia Sandu a ajuns la Paris. Maia Sandu a declarat, la întâlnirea cu Emanuel Macron că „ În sfârșit am sosit la Paris, în patria lui Monsiu Șarlă! Știți, Monsiu Șarlă, care a fost dascălul lui Guliță… În Paris! minunea minunilor! târgu Vavilonului din zilele noastre! Am ajuns noaptea și am tras la un otel din ulița: Geofroi Marie, adică: Mi-i frig, Marghioală… A doua zi l-am înfundat pe Guliță într-un pension și am rămas liberă, de capul meu. Ha… a… halal de cine-i tânăr și are bani mulți! Acolo-i pământul făgăduinței cel din scriptură; numai un lucru e cam supărător: toate se vând cu porția, iar porțiile-s mici de tot, ca de pomană”.

Deputații parlamentului s-au întrunit în prima ședință plenară din acest an. Deputații au votat o serie de proiecte de legi plictisitoare și banale, iar ședința nu a semănat deloc cu modul cum s-a terminat sesiunea precedentă, pe 16 decembrie. Situația este ca și cum cineva cu o seară înainte se îmbată la petrecerea corporativă, răstoarnă 3 mese, se ia la bătaie cu poliția, înjură superiorii, subalternii, colegii de lucru, iar a doua zi revine la lucru, cu o voce senină spunând: „Ce mai faceți? Ce avem azi de lucru?”.

Vineri, 5 februarie

Mai multe nume din echipa guvernamentală condusă de Natalia Gavriliță în Guvern au apărut în presă. Potrivit surselor, la Ministerul Justiției va fi desemnat Sergiu Litvinenco, la Ministerul de Externe – Mihai Popșoi, la Ministerul Sănătății – Ala Nemerenco, la Ministerul de Interne – Ana Revenco, la Ministerul Economie – Andrei Spînu, iar la ministerul Educație va fi desemnat Anatol Topală. Totodată, se mai caută niște nume noi pentru ministerele Finanțelor, Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Apărării. Înainte de a căutat pe Google, reamintim că reprezentanții a peste 63 de deputați au declarat că nu votează pe acest guvern, indiferent cât de puternic ar fi.

Igor Dodon le sugerează moldovenilor plecați la muncă peste hotarele țării să revină acasă „la mormântul buneilor, părinților și paralel să voteze”. Acum, ar trebui totuși să precizăm și să menționăm expresia: „Ai grijă ce îți dorești”. Asta pentru că în majoritatea secțiilor unde în turul II la alegerile prezidențiale, Dodon abia dacă a luat câteva zeci de voturi din 5000, s-au înregistrat cozi și mulți nu au reușit să voteze. Maia Sandu ar trebui să folosească drept imn al țării melodia „Moldoveni veniți acasă” a lui Igor Cuciuc.

Între timp în Moldova

Numărul de cazuri noi de COVID, pe zi, în Republica Moldova este din nou în creștere. Asta după ce după luna decembrie 2020, numărul celor infectați era pe o tendință de descreștere (19 decembrie – 14.849 de cazuri active) – 31 ianuarie – 6276 de cazuri. Media de cazuri zilnice a crescut de la 443 pe data de 21 ianuarie până la 617 la ziua de astăzi.

Se mențin pe o tendință similară și cazurile de deces. Săptămâna aceasta, numărul de decese a fost de minim 16 persoane pe zi.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.