Guvernul R.Moldova discută despre gripa A-H1N1

La Guvern s-a desfăşurat şedinţa Comisiei Extraordinare Antiepidemice Republicane.

În Republica Moldova, pînă la moment, nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu gripa de tip nou A(H1N1). Constatări în acest sens au fost făcute în cadrul şedinţei Comisiei Extraordinare Antiepidemice Republicane (CEAR), prezidate de Viceprim-ministrul în exerciţiu Victor Stepaniuc, care s-a desfăşurat, pe 28 mai 2009, în format extins, cu participarea vicepreşedinţilor raioanelor responsabili de domeniul social, medicilor şefi sanitari de stat ai raioanelor şi municipiilor şi şefilor direcţiilor generale raionale/municipale învăţămînt şi tineret.

Cea de-a patra şedinţă a CEAR s-a axat pe problema pregătirii tuturor instituţiilor educaţionale către perioada estivală, ţinînd cont de riscurile înregistrate în anii precedenţi, dar şi de un factor nou, apărut în anul curent, care prezintă pericol pentru viaţa şi securitatea copiilor – răspîndirea viruluilui gripal de tip nou A(H1N1). Astfel, au fost abordate aspecte de prevenire a infecţiei gripale respective, aspecte privind organizarea odihnei, supravegherea şi fortificarea sănătăţii copiilor în perioada estivală, precum şi asigurarea securităţii vieţii copiilor în această perioadă.

Viceprim-ministrul în exerciţiu Victor Stepaniuc a menţionat că informaţia oficială, de ultimă oră, atestă răspîndirea vertiginoasă a infecţiei gripale de tip nou, fiind raportate deja peste 13 mii cazuri de infecţie în 46 de ţări ale lumii, inclusiv 19 ţări europene, printre care ţări în care migraţia populaţiei spre/din Republica Moldova este considerabilă (Turcia, Spania, Portugalia, Italia, Federaţia Rusă şi România). În aceste condiţii, riscul de pătrundere a virusului gripal de tip nou pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare destul de avansat, a menţionat preşedintele CEAR.

Ministrul Sănătăţii în exerciţiu, Larisa Catrinici, a informat asistenţa despre participarea sa la reuniunea miniştrilor sănătăţii, convocaţi într-o şedinţă extraordinară de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a puncta nişte reguli de bază care urmează să fie respectate în mod obligatoriu de către toate ţările, în scopul diminuării răspîndirii noului tip de gripă, extrem de periculos pentru organismul uman. Potrivit ministrului, ultimele investigaţii atestă că infecţia A(H1N1) se supune tratamentului foarte greu, manifestă clinică diferită la diferiţi pacienţi, astfel, OMS atenţionează asupra necesităţii localizării focarelor de infecţie şi sporirii gradului de informare a populaţiei despre metodele de profilaxie, semnele de îmbolnăvire şi acţiunile obligatorii în cazul depistării lor. Este extrem de important ca oamenii să cunoască cît mai multă informaţie la acest capitol, a subliniat ministrul. În acest context, Ministerul Sănătăţii a inteprins mai multe măsuri de informare, inclusiv deschiderea unui site informaţional special www.gripa.md, care se actualizează zilnic cu noi informaţii şi recomandări, precum şi a liniei fierbinţi telefonice în cadrul ministerului (72-10-10), care funţionează 24 ore din 24, specialiştii în domeniu fiind disponibili să consulte orice solicitant cu privire la gripa A(H1N1).

În cadrul şedinţei a fost menţionată importanţa prevenirii infecţiei gripale de tip nou la copii şi adolescenţi. În context, ministrul Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga a menţionat că măsurile de prevenire a infecţiei rămîn în atenţia şi grija cadrelor didactice, ţinînd cont de faptul că procesul educaţional continuă şi după finisarea anului de studii, în perioada estivală. Ministrul a precizat că cadrele didactice implicate în procesul de organizare a odihnei copiilor în perioada estivală 2009, de comun cu colegii din administraţia publică locală, din domeniul ocrotirii sănătăţii şi organelor de drept au prevăzut un şir de măsuri care vin să completeze lista activităţilor de supravegere şi fostificare a sănătăţii copiilor în cadrul taberelor de odihnă şi întremare a copiilor şi adolescenţilor.

În aceeaşi ordine de idei, viceministrul Afacerilor Interne, Valentin Zubic, a atenţionat asupra necesităţii consolidării eforturilor de către organele abilitate pentru prevenirea tuturor riscurilor în procesul de organizare a odihnei copiilor, precizînd că datele statistice din anii precedenţi privind implicarea copiilor în accidente rutiere şi cazuri de înnec arată îngrozitor.

În final, membrii Comisiei au aprobat un proiect de hotărîre care conţine prevederi cu privire la asigurarea securităţii vieţii copiilor în sezonul estival 2009.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.