Sclipeşte precum un diamant şi ademeneşte uşor de la câţiva km. E vorba de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Hârbovăţ, Călăraşi. Până la acest sfânt locaş sunt aproape 65 de kilometri de la Chişinău şi peste 15 de la centrul raional.
Potrivit unor date, Mănăstirea Hârbovăţ este de la 1730, întemeietor – boierul Constantin Carpuz. Alţii consideră că lăcaşul este mai vechi, înfiinţat în veacul al XVII-lea de către câţiva călugări, veniţi de la mănăstirea Berşan (Podolia). Cică, numele de Hârbovăţ vine de la un călugăr bătrân şi gârbovit. Istoria spune că şi satul Hârbovăţ a fost întemeiat de călugări. Unele surse menţionează anul 1699, iar altele – 1730.
Este impresionant să afli că de fiecare dată una dintre icoane a rezistat focurilor, fiind găsită intactă în cenuşă. Este vorba de vestita Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, dăruită în 1790 de mama colonelului Nicolai Abdulaev.
La luminosul chip al Preacuratei continuă să vină anual să se închine şi să se roage mii de creştini, care au aflat că pot găsi vindecare trupească şi spirituală.
Mănăstirea Hârbovăţ, la fel ca toate celelalte din spaţiul basarabean, a avut un destin frânt. În 1962 agenţi KGB au furat cheile mănăstirii, iar mai mulţi ostaşi au distrus subsolurile bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, unde erau înmormântate feţele bisericeşti. De asemenea, au fost distruse altarul şi catapeteasma. Cele şase clopote au fost duse cu trei camioane într-o direcţie necunoscută, iar din cărţile şi icoanele mănăstirii s-a făcut un rug. Totuşi, printr-o minune dumnezeiască, egumenului Veniamin i-a reuşit să salveze mai multe vase sfinte, cărţi şi icoane.
Aproape 30 de ani, în locul mănăstirii a funcţionat o şcoală pentru copii cu handicap. Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a fost transformată în club, apoi în grajd. În anul 1992, mănăstirea revine la menirea creştină.
Mulţumesc Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei pentru susţinere.
Dacă doriţi să vedeţi şi dvs. această perlă basarabeană, atunci porniţi la drum. Detalii pe site-ul emaus.md sau la telefoanele: (+373 22) 59.78.36 sau (+373) 797.76.216.