Cât de sigur este să te scalzi în havuzurile publice? Explicăm

Sursa: Site Primăria Municipiului Chișinău

În zilele toride de vară, havuzurile publice devin puncte de atracție pentru locuitori. Deși sunt predestinate ca element de decor, deseori în jurul lor pot fi văzuți copii și adulți care încearcă să se răcorească. 

După cazul recent al unei mămici care a făcut publică istoria cum că băiețelul ei de doi ani s-ar fi îmbolnăvit după o zi petrecută la havuz, ne-am întrebat cât de sigure sunt acestea. Am discutat cu mai mulți specialiști pentru a afla răspunsul. 

Enlarge

photo_5460709656398782698_x

Sursa: Facebook

Salmonella, Rotavirus și vibrion holeric  

Mariana Golovca povestește că pe data de 7 iunie s-ar fi aflat cu băiețelul ei de doi ani la fântâna arteziană de tip pietonal de lângă parcul Valea Trandafirilor.  

„Am stat la havuz puțin, cred că vreo 10 minute. Mai târziu, după-amiază, copilul a început să aibă febră, iar a doua zi un pic de diaree. Un medic a presupus că poate fi enteroviroză. Dar când am văzut că situația se complică, am venit la spital și ne-au internat”, spune femeia. 

Odată internat, copilul a fost investigat și în câteva zile au aflat rezultatele analizelor recoltate.  

„Ne-au spus că e Salmonella, Rotavirus și vibrion holeric. Noi presupunem că ultimul poate fi de acolo (n.red. cu referire la vibrionul holeric), că s-au adunat multe bacterii, multă lume, poate nu s-a curățat cum trebuie”, a precizat Mariana la telefon.

Copilul ar fi primit un curs de tratament pe bază de antibiotice și urma să fie externat.

Costul scăldatului  

Momentan, nu există nicio lege clară care să interzică scăldatul în havuzuri. Ceea ce înseamnă că nu se interzice, dar nici nu se recomandă. Iar responsabilitatea și-ar asuma-o cetățenii.  

Tudor Puiu, medic specialist în Centrul de Sănătate Publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a avertizat că havuzurile pot fi locuri periculoase din punct de vedere a infecțiilor.  

„Chiar dacă n-ai intrat cu totul în apă, dar ți-ai spălat numai mâinile, pericolul oricum persistă. Duci mâinile în cavitatea bucală, de acolo în cavitatea nazală și tot așa”, spune doctorul. 

Printre afecțiunile care se pot dobândi în havuzurile publice s-ar număra: hepatita A, meningita seroasă, dizenteria, infecții intestinale acute și disfuncții stomacale. Medicul ține să menționeze că nu există un factor anumit care provoacă vreuna din aceste afecțiuni, așa cum fiecare individ și sistem imunitar ar fi diferit. Dar scăldatul sau stropitul în havuzurile publice ar putea din start să supună riscului copiii și adulții.  

„La copii în special poate fi helmintiază. Copiii se scaldă acolo în lenjerie, iar ouăle helminților pot fi chiar la copii pe corp”, mai adăugă medicul. 

Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială menționează că nu se poate afla cu siguranță dacă copilul s-a infectat în havuz. Atenționează, însă, că havuzurile nu sunt destinate pentru scăldat. 

„Havuzurile sunt alimentate din sistemul centralizat de alimentare. Apă Canal Chișinău permanent monitorizează calitatea apei care se duce în sistemul centralizat”, menționează Bolocan. 

Cu toate acestea, riscul invocat în privința havuzurilor ar fi hipotermia. Apa din sistemul centralizat ar fi mult mai rece decât temperatura de afară, de aceea ar exista riscul unor afecțiuni. 

Trei agenți patogeni, o coincidență? 

Tatiana Mironov, medică infecționistă, aduce în discuție și aglomerația care se creează în jurul havuzurilor. Iar prezența celor trei agenți patogeni, în cazul copilului de doi ani, ar fi fost condiționată, probabil, de mai mulți factori. 

„Chiar și același vibrion holeric care s-a depisat, nu este vorba de acea holeră de care știm noi, dar este vorba de un agent care poate face o gastroenterită în anumite condiții”, menționează specialista.  

Medica explică faptul că în cazul Salmonellei, calea de contaminare ar fi de la alimentele infectate cu Salmonella cu materii fecale de la bolnavi sau de la animalul care este purtător.  

„Rotavirusul se ia de la om la om. Este un virus cu infectare mai degrabă aerogenă, dar și prin mâini murdare”, zice Tatiana Mironov.  

Medica mai afirmă că o altă sursă de infecție ar fi apele de ploaie din ultima perioadă, care au spălat solurile și scurgerile de canalizare. Specialista atenționează că havuzurile ar fi alunecoase și ar reprezenta, în consecință, un loc nesigur în care cei mici pot aluneca și se pot alege cu diverse traumatisme.  

Gestiunea havuzurilor în oraș 

Havuzurile din oraș sunt fie în gestiunea Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, fie a companiilor private contractate de către Primărie. Fântâna arteziană de lângă Valea Trandafirilor este în gestiunea companiei Neo Stil. Am stat de vorbă cu directorul tehnic Bogdan Ghieș ca să înțelegem mecanismele prin care are loc curățarea apei în acest havuz și recomandările pentru vizitatori. 

Havuzul nu este un loc predestinat pentru scăldat. Acolo poate să nimerească tot ce vrei din mediul exterior, mai ales că este un havuz pietonal. Își fac treburile câinii vagabonzi, se spală boschetarii și oamenii umblă pe suprafața lui cu încălțămintea murdară. 

Specialistul mai adaugă că în urma perioadei lungi de ploi, apa care nimerește pe suprafața adiacentă este proiectată să se acumuleze în sistemul de evacuare. Iar odată cu ploile din ultima perioadă ar fi fost adunate reziduuri de la clădiri, acoperișuri, drumuri și alte resturi.  

Havuzul funcționează pe baza unui ciclu închis de apă, iar în interior ar fi instalate filtre mecanice care să purifice apa de frunze, excremente, murdăria de la încălțăminte și alte obiecte.  

„Se adaugă și un nivel anumit de dezinfectant, anumite preparate chimice care permit ca apa să nu aibă miros, să nu înverzească și să rămână dezinfectată”, adaugă Bogdan Ghieș.  

Odată ieșită la suprafață, o parte din apa pulverizată ar cădea pe suprafața havuzului, iar o altă parte s-ar evapora. O dată la cinci-șapte zile tot rezervorul de apă este înlocuit din nou. În tot acest timp, sistemul intern al havuzului ar introduce permanent dezinfectant prin dozatorii instalați. 

Alte havuzuri, aceeași problemă 

Despre situația și în alte havuzuri, ne-a relatat Nicolae Ghenciu, angajat al Secției de Irigare și Deservire a Havuzurilor din cadrul Î.M „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”. 

„Într-adevăr, noi aveam și probleme, că tot timpul anunțăm copiii, și chiar maturii să nu se scalde în havuzuri. Avem Cascada de la Valea Morilor. Acolo iese o porțiune, un bazinaș și oamenii intră până la mijloc, se scaldă. Oamenii noștri le spun să iasă, dar ei nici nu vor să asculte”, menționează angajatul. 

Nicolae Ghenciu adaugă că, deși havuzurile sunt dezinfectate, ele nu sunt potrivite pentru scăldat nici copiilor, nici adulților.  

„Ele se tratează în fiecare zi, căci apa de la căldură se înverzește. Și noi în fiecare dimineață, înainte de a porni havuzurile, tratăm cu clorură de var și Melpool 70/G (hipoclorit de calciu, min. 70% clor).” 

Specialistul mai spune că aceleași substanțe se folosesc adesea și în piscinele personale, dar la havuzuri nu putem vorbi despre aceeași igienă luând în considerare dimensiunea suprafețelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.