Ieri dimineata, deputatii din primul parlament care au votat Independenta, s-au adunat in fata monumentului lui Stefan cel Mare pentru a depune flori. Ei si-au dat intilnire la ora 8.00, inaintea actualei conduceri care urma sa depuna flori la ora 9.00.
in opinia lui Ion Batcu, primul sosit dintre deputati, actiunea a fost un motiv de mindrie pentru ca, spune el, numai gospodarii se trezesc dis-de-dimineata. Nadejda Brinzan ne-a spus ca ideea de a se intilni le-a venit deputatilor dupa ce la aniversarea din acest an conducerea i-a ignorat pe semnatarii Declaratiei de Independenta. „Au facut o adunare solemna si ne-au dat locuri la balcon, iar pe unii dintre noi nici nu i-au invitat. Cei care n-au semnat Independenta au avut locuri in sala. in semn de protest, noi nu ne-am dus la concert si am venit aici primii pentru 27 august ca este si sarbatoarea noastra”, a spus Nadejda Brinzan.
Multi dintre fostii deputati erau emotionati de reintilnirea colegilor, bucurindu-se de sarbatoarea pe care si-au facut-o. Ei spuneau ca astfel retraiesc emotiile din 1991 si se simt mindri de fapta lor.
Pentru Vasile Sajin, din Loganesti, Hincesti, depunerea de flori la monumentul lui Stefan este o datorie, iar de citiva ani – un lucru obisnuit. El ne-a spus ca este ocupat cu treburile de la tara si ca vine rar la Chisinau, dar niciodata nu uita de aceasta datorie. Si maestrul Mihai Volontir a venit de la Balti, spunindu-ne ca a trebuit sa se trezeasca la 4 dimineata ca sa ajunga la timp. Cind l-am intrebat despre ce crede ca a ajuns sa insemne astazi Independenta pe care a votat-o, maestrul ne-a spus amarit ca nu se mai respecta ceea ce parlamentul a votat in 1991. La rindul sau, si Eugen Pislaru a mentionat ca ii pare rau ca „dupa 15 ani suntem tot acolo de unde am plecat”.
intre timp, citiva politisti alungau un om care statea pe o banca din spatele monumentului, iar jurnalistii de la postul national de televiziune, precum si de la posturile NIT si Compania MIR, asteptau linga monument coloana oficiala care urma sa vina si ii filmau pe functionarii publici care se asezau cuminti in coloana, linga guvern.
Dupa ce au schimbat citeva vorbe, deputatii s-au dus in fata monumentului Domnitorului si au cintat Imnul national „Desteapta-te, romine!”, dupa care au depus flori si au facut fotografii. De partea cealalta a strazii Mitropolitul Banulescu-Bodoni, citiva militari se uitau cu indiferenta la deputatii din primul parlament. Apoi deputatii au hotarit sa mearga pe Aleea Clasicilor – aici busturile scriitorilor erau izolate cu paravane de plastic ce formau standurile si tarabele pentru un tirg al mesterilor populari. Deputatii i-au intrebat pe mesteri de ce isi bat joc de clasici. La care mesterii le-au raspuns ca ei nu poarta nici o vina si ca trebuie sa ceara socoteala Ministerului Culturii, organizatorul tirgului. Pentru a se putea fotografia in fata bustului lui Mihai Eminescu, deputatii au dat intr-o parte standurile de plastic.
in acelasi timp, la monumentul lui Stefan cel Mare se pregateau sa depuna flori alti deputati, insotiti de o coloana numeroasa de functionari. Acestia insa asteptau conducerea de virf care venea impreuna cu Mitropolitul Moldovei dinspre Catedrala. Pentru ca deputatii din primul parlament lasase pe postament un cosulet mic cu flori, „baietii” din garda presedintelui l-au dus in spatele monumentului. Un reporter de la TVR Iasi insa a adus cosul cu flori inapoi. La scurt timp, un alt „baiat” l-a luat iar din fata Domnitorului. Daca nu erau jurnalistii, „baietii” curatau, probabil, tot postamentul de florile depuse de deputatii primului parlament. Mai-marii tarii in frunte cu Voronin au depus cosurile lor cu flori, iar Stefan cel Mare a auzit si cel de-al doilea imn al tarii. / Valentina Basiul // Timpul