Igor Volniţchi: Cum va rămâne în istorie premierul Pavel Filip?

Studiind istoria politică a ţării, de multe ori îmi pun întrebarea: Cum îşi vor aminti generaţiile viitoare de politicianul X sau Y? În ultimul timp, am făcut o mică „pasiune” din a studia lucrurile cu care ar putea rămâne în istorie Prim-miniştrii Republicii Moldova. Spre exemplu, cred că Mircea Druc va rămânea în istorie ca Premierul „deşteptării naţionale”, Valeriu Muravschi – ca Premierul care a trebuit să facă faţă conflictului transnistrean, Ion Sturza – ca Premierul care a avut curajul să facă astfel de reforme sensibile ca cea privind administraţia publică locală şi cea administrativ-teritorială, Dumitru Braghiş – ca Premierul care a reuşit să elimine achitarea pensiilor şi salariilor în mărfuri şi să asigure lichidarea restanţelor existente în acest sens etc. Logic, încerc să identific cu ce ar putea intra în istorie şi actualul Premier, Pavel Filip, iar în aceste zile am „dibuit” un posibil răspuns.

Devine tot mai clar că reforma sistemului de pensii, anunţată de Premierul Pavel Filip şi care se află în plin proces de derulare, poate deveni una dintre cele mai radicale din toate câte au fost implementate vreodată în Republica Moldova. Mai mult chiar, în timp aceasta reformă s-ar putea dovedi salvatoare pentru întreaga ţară. Or, e clar că, dacă nu se vor lua măsuri radicale acum, în scurt timp sistemul de pensii va intra în faliment, sute de mii de oameni vor rămâne fără surse de existenţă, iar aceasta va fi un pas serios spre prăbuşirea Moldovei ca stat.

Unii văd în preconizata reformă doar o măsură impusă de Fondul Monetar Internaţional, dar, în realitate, situaţia e mult mai complicată. Chiar şi fără condiţiile FMI, dacă sistemul respectiv nu e reformat, vom asista la o adevărată catastrofă socială şi umană. Se pare că Premierul Filip înţelege acest lucru şi e gata să-şi asume integral responsabilitatea pentru această reformă complicată şi pentru urmările ei. Iar care vor fi urmările, putem deja intui, citind printre rînduri comunicatele de la Guvern: „Printre obiectivele principale ale proiectului sunt asigurarea funcționării unui sistem de pensii sustenabil, reducerea inechităților din sistemul de pensii, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea guvernanței transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii. Premierul Pavel Filip a subliniat că sistemul de pensii trebuie să asigure echitatea socială, iar mărimea pensiei să corespundă contribuţiilor achitate de beneficiar în bugetul asigurării sociale. Totodată, urmează să fie prevăzută aceeaşi vârstă de pensionare şi acelaşi stagiu de cotizare pentru diferite categorii de beneficiari. Astfel, se va renunţa la condiţiile speciale, privilegiate de pensionare pentru anumite categorii de persoane, care sunt în prezent”. Cred că aceste rânduri spun, dacă nu tot, atunci foarte multe.

Deci, e clar că Premierul Pavel Filip va avea nevoie de mult curaj pentru a implementa o astfel de reformă. Şi, judecând după declaraţiile pe care le face, are curajul necesar şi e decis să meargă până la capăt. Iar dacă nu va devia din drumul ales, atunci cu siguranţă reforma respectivă va fi cea care îi va asigura un loc demn în istorie.

Igor Volniţchi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.