Persoanele care vor trece aşa-zisele puncte de trecere a frontierei ale regiunii transnistrene vor trece patru filtre de control-de frontieră, vamal, migraţie şi” alte tipuri de controale” . Un decret în acest sens a fost semnat la finele săptămânii trecute de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Documentul privind stabilirea regimului de control, care a intrat în vigoare în zilele de weekend, nu specifică care sunt autorităţile ce vor efectua „alte tipuri de control” şi care ar fi scopul instituirii acestora. Potrivit site-ului oficial al aşa-zisului serviciu vamal din regiune, ca şi până acum, cetăţenilor care vor călători în stânga Nistrului li se va elibera o fişă, ce ar demonstra efectuarea celor patru tipuri de controale, şi care va trebui predată la ieşirea de pe teritoriul regiunii.
Deocamdată nu este clar dacă odată cu publicarea acestui document va fi modificată procedura practică aplicată până în prezent la punctele de trecere, întrucât şi până acum eliberarea fişei menţionare era obligatorie la intrarea pe teritoriul din stânga Nistrului.
Solicitat de Moldova.org analistul politic Oazu Nantoi a menţionat că „decretul”, emis „de marioneta rusească Evgheni Şevciuk”, înseamnă de fapt că Rusia a decis să stabilească o „frontieră de stat” de-a lungul râului Nistru, preluând controlul asupra localităţilor din raionul Dubăsari, aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, precum şi asupra suburbiilor mun. Bender. „Acesta înseamnă, că urmează să fie lichidate şcolile, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău, urmează să fie lichidată orice urmă de prezenţa a Republicii Moldova în stânga Nistrului”, a fost de părere analistul politic.
Directorul de programe la IPP a menţionat că deocamdată rămâne incertă realizarea prevederilor acestui „decret”. „Pe de o parte, situaţia în Ucraina vecină, totuşi, se înclină spre eşecul planurilor putiniste. Se cunoaşte faptul că populaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova, manipulată de canalele TV ruseşti şi cele locale, se află în starea de frică şi derută. Totodată, a devenit evident că SUA şi UE doresc să protejeze Republica Moldova de eventualele provocări din partea Rusiei”, a opinat Oazu Nantoi.
În încheiere, analistul politic a atenţionat asupra poziţiei destul de apatice a autorităţilor de la Chişinău faţă de problema transnistreană. Adoptarea, la 10 iunie 2013, a „Legii privind frontiera de stat” la Tiraspol a provocat doar nişte declaraţii din partea conducerii Republicii Moldova, ce aveau drept scop sensibilizarea opiniei publice internaţionale. Parlamentul Republicii Moldova, ales la 28 noiembrie 2010, „ca şi toate cele precedente, „a rămas nepăsător, incompetent şi incapabil de a reacţiona adecvat la şirul de ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova”.
Mai grav este că, clasa noastră politică, revenind din concedii, se va aventura în campania electorală, ceea ce ar însemna, că şi ei nu vor aborda în serios problema reîntregii ţării, a menţionat Oazu Nantoi.