În 2012 CEDO a respins de aproape patru ori mai multe cereri din Republica Moldova/ AUDIO

Numărul cererilor neadmise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a crescut considerabil în anul 2012. Potrivit raportului de activitate al Curții, în anul trecut au fost respinse circa 1900 de cereri din Republica Moldova, cu peste 1600 mai mult față de anul 2011.

Membrul biroului „Juriștii pentru Drepturile Omului”, Vitalie Zama, spune că acest fapt se datorează adoptării în 2011 a Legii privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil.

„Este vorba despre noul remediu care a fost introdus prin Legea 87 în 2011. Le revine în primul rând instanțelor naționale să despăgubească persoanele care se consideră a fi prejudiciate și doar după asta urmează a fi sesizată Curtea Europeană.
În același timp nu trebuie exclusă și prestația a trei juriști care au fost angajați prin concursul guvernului RM ca să soluționeze cererile care erau pendinte (nerezolvate)” a explicat Vitalie Zama.

În același timp, avocatul Roman Zadoinov consideră că această lege a fost adoptată la propunerea Curții Europene a Drepturile Omului. Și asta pentru că numărul plângerilor privind încălcarea termenului de examinare a cauzelor este suficient de mare. Potrivit avocatului, această lege nu va rezolva problema existentă, iar o parte din cererile respinse ar putea reveni la CEDO.

„La noi problema nu e în legislație, la noi legislație există. La noi judecătorii cu părere de rău sunt insuficient pregătiți în dmeniul drepturilor.
Eu de exemplu am depus deja, după ce am epuizat legea 87, șapte cereri la CEDO unde am invocat faptul că judecătorii nu aplică eficient această lege. De aceea cele 2000 de cereri care au fost întoarse, după epuizarea legii 87, vor fi iarăți înaintate Curții Europene a Drepturile Omului. Acest lucru nu schimbă nimic până nu vor fi schimbați judecătorii.” a menționat Zadoinov.

În prezent, unii cetățeni văd CEDO ca pe unicul mijloc de obținere a dreptății:
– La noi domnește corupția în justiție și nici nu se vede îmbunătățirea radicală care să schimbe ceva în starea de lucruri. CEDO este ca o divinitate văzută de oameni, e unica șansă de a-ți face dreptate.
– Pentru mine CEDO este locul unde oamenii își găsesc dreptatea sau recompensa mai degrabă pentru că nu-i dreptate.
– Justția Republicii Moldova o dă în bară și cum o dă ea des în bară foarte mulți cetățeni ajung cu dosarele la CEDO. Dacă justiția în Republicii Moldova nu și-ar face datoria în cazul meu aș ajunge și eu la CEDO.

În 2012, Republica Moldova s-a clasat pe primele nouă locuri după numărul dosarelor pierdute la CEDO pe cap de locuitor.
Prin hotărârile pronunţate anul trecut Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească compensaţii în mărime de peste 840 de mii de euro.

Material realizat în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.