In anul 2007, portofoliul de credite (net) pe sistemul bancar al Moldovei s-a majorat cu 51,6 la suta

Portofoliul de credite (net) pe sistemul bancar al Republicii Moldova s-a majorat cu 51,6%, pînă la 19,88 mlrd. lei, la 31.12.2007, transmite Agenţia INFOTAG cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

În contextul diminuării riscurilor bancare, se remarcă reducerea ponderii creditelor nefavorabile (substandard, dubioase şi compromise) cu 0,7 p.p. (puncte procentuale) faţă de începutul anului pînă la 3.7% la finele 2007. Ponderea reducerilor pentru pierderi la credite în totalul creditelor s-a diminuat cu 1 p.p. pînă la 4,2%. Administrarea riscurilor îşi găseşte expresie în continuare şi în diversificarea domeniilor de acordare a creditelor. Astfel, ponderea cea mai mare în totalul portofoliului de credite au deţinut-o creditele acordate industriei şi comerţului – 48,6%, urmate de creditele de consum – 14,1%, creditele destinate agriculturii şi industriei alimentare – 13,8% şi creditele acordate pentru imobil, construcţii şi dezvoltare – 12,8%.

Potrivit BNM, la 31.12.2007 soldul creditelor de consum acordate în mărime de pînă la 700 mii lei a crescut cu 96,1% pînă la nivelul de 2,28 mlrd. lei, ceea ce semnifică o pondere de 11% din portofoliul total de credite. Soldul creditelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii a totalizat 7,60 mlrd. lei sau 36,6% din totalul creditelor.

În portofoliul de credite suma celor mai mari zece datorii nete la credite a constituit 27,7% din creditele nete pe sistem (limita maximă e de 50% din totalul creditelor nete). Totodată, suma tuturor expunerilor «mari» a reprezentat 23,9% din totalul portofoliului de credite şi 94,8% din capitalul normativ total (limita maximă e de 500 la sută din CNT).

În această ordine de idei se înscrie şi raportul dintre expunerile faţă de persoanele afiliate şi capitalul de gradul I – 22,7% ( limita maximă e de 100 la sută din capitalul de gradul I).

Aceşti indicatori consemnează administrarea eficientă a riscurilor de credit, precum şi un potenţial suficient de acoperire a eventualelor pierderi aferente.

Lichiditatea pe termen lung pe sistemul bancar de 0.7 denotă disponibilitatea resurselor care pot fi investite pe termen de peste doi ani. Resursele disponibile pentru acordarea creditelor pe termen cu mult mai mare de doi ani, care sînt determinate de depăşirea capitalului normativ total asupra investiţiilor băncilor pe termen de cel puţin 10-15 ani (mijloacelor fixe şi cotelor de participare), au totalizat 3,41 mlrd. lei, la 31.12.2007.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare