În memoria lui Eminescu

 De Luminiţa Gusina

Astăzi, 15 iunie 2010, se împlinesc 121 ani de la plecarea din viaţă a marelui poet român – Mihai Eminescu. În fiecare an consecutiv, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova iniţiază un şir de manifestări în memoria marelui poet. De obicei, la aceste activităţi sunt prezenţi: scriitori, jurnalişti, profesori, lingvişti, cât şi cei îndrăgostiţi de creaţia eminesciană.

În dimineaţa acestei zile a avut loc depunerea de flori la bustul geniului, în Aleea Clasicilor. În cadrul simpozionului, care are loc în sala de lectură „Arte Plastice”, a bibliotecii sus numită, urmează lansarea noilor volume: „Manuscrisele Mihai Eminescu”; „Ştim noi cine a fost Mihai Eminescu?”, de Grigore Iliana; „Eminescu după Eminescu”, de Adrian Dinu Răchieru. Se vor mai pune în discuţii şi scrieri de apreciere a operei eminesciene, de către alte etnii: „Lecturile lui Eminescu la Viena şi Berlin”; „Eminescu şi India”; „Analiza de conţinut a unor opere din perspectiva psihologiei”, etc.

Cu privire la evenimentele desfăşurate, Nina Negru, şefa Serviciului Studii şi Cercetări al BNRM, a declarat pentru Timpul: „Promovarea noilor scrieri, cu referire la creaţia eminesciană, urmăreşte scopul de a stimula publicul să citească, iar pe cei cunoscători să se autodepăşiască”. Totodată, îşi exprimă regretul că la activităţi de acest tip, tinerii prezenţi constituie un număr mic, „probabil, nu mai sunt interesaţi, de poezia de dragoste eminesciană, aşa cum erau tinerii cândva”.

Şirul evenimentelor continuă cu inaugurarea expoziţiei de pictură „Eminescu în opera Valentinei Brâncoveanu”. În tablourile expuse, sunt redate inspiraţii din poezia poetului şi locuri legate de viaţa acestuia.

Amintim, că Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet al neamului nostru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.