Prima cazangerie, care prelucreaza mase biologice (paie) in energie termica, a fost data in exploatare luni in satul Chiscareni, raionul Singerei. La ceremonia punerii in functiune au participat speakerul Parlamentului Marian Lupu, reprezentanti ai autoritatilor executive si Bancii Mondiale.
Dupa cum a declarat Lupu, acest eveniment este important nu numai pentru populatia locala, ci si pentru intreaga tara, fiind prima etapa de implementare in republica a sistemelor energetice, care functioneaza in baza materiei prime ecologic pure si regenerabile. "Trebuie sa identificam combinari optime intre energetica "mare" si "mica", la care se refera cazangeriile de acest tip", – a specificat speakerul Parlamentului.
Cazangeria, instalata la Chiscareni, va asigura cu caldura institutiile primare si medii din sat. Capacitatea ei ajunge pina la 600 kW, ceea ce permite de a incalzi pina la 5 mii de metri patrati de incaperi. Costul cazangeriei este de 916 mii de lei, aceasta suma a fost alocata de catre Fondul Ecologic Global. Termenul de exploatare a instalatiei depaseste 10 ani, transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA" cu referire la serviciul de presa al Legislativului.
intr-o cazanzerie de acest tip se ard in regim diurn pina la 1,5 tone de paie, randamentul fiind de 82%, pe cind la cazangeriile cu carbune acest indice nu depaseste 50 la suta.
in estimarea expertilor Subunitatii unificate pentru implementarea si gestionarea proiectelor in domeniul agriculturii cu suportul financiar al Bancii Mondiale, pentru exploatarea acestei cazanzerii se cheltuie de doua ori mai putine mijloace, decit pentru cazangeria de carbune. Potrivit datelor oficiale, anual in Moldova se produc circa 1 mil.tone de paie. Din aceasta cantitate, pina la 600 mii de tone pot fi utilizate in calitate de alternativa a carbunelui sau gazelor naturale. // "Noutati – Moldova"