Reprezentanti ai trei fractiuni parlamentare au abordat in cadrul emisiunii „in PROfunzime” (din 13 septembrie) de la „PRO TV Chisinau” si subiecte referitoare la realizarea conditiilor prezentate, la 4 aprilie curent, de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) din Moldova in schimbul voturilor pentru candidatura lui Vladimir Voronin in functia de sef al statului. Citeva dintre acestea se refera la presa si transparenta institutiilor publice, informeaza Agentia Monitor Media.
intrebat cum comenteaza faptul ca sedintele Guvernului de la Chisinau nu sunt inca transmise in direct la radio si televiziune, asa cum prevede una din conditii, liderul PPCD, Iurie Rosca a declarat ca „este o retinere a premierului Vasile Tarlev care se jeneaza de opinia publica”. Liderul crestin-democrat a spus ca in timpul ce urmeaza se va reveni la aceasta chestiune pentru a determina Guvernul Tarlev sa asigure transmiterea in direct a sedintelor.
in acelasi timp, liderul fractiunii parlamentare a Partidului Democrat (PD) din Moldova, Dumitru Diacov, a declarat ca nu este de acord ca sedintele Guvernului sa fie transmite in direct. Pentru ziaristii care scriu despre activitatea Guvernului trebuie asigurate conditii de lucru, a mentionat Diacov.
Pe de alta parte, vicepresedintele fractiunii Partidului Comunistilor, Vladimir Eremciuc, a declarat, referindu-se la problema nominalizata, ca „se poate de facut si asta”, dar a subliniat totodata ca „transmisiunile in direct, uneori, nu aduc nici un folos alegatorilor”.
La ora actuala jurnalistii nu au acces la sedintele Guvernului. Ziaristii sunt nevoiti sa stea intr-o sala din vecinatatea salii de sedinte a Guvernului si sa urmareasca la un monitor lucrarile sedintelor acestei structuri guvernamentale.
in alt context, in cadrul emisiunii „in PROfunzime”, moderata de Lorena Bogza, liderul crestin-democratilor, Iurie Rosca si-a exprimat speranta ca Legislativul va reusi in sesiunea curenta sa adopte Codul audiovizualului, document complex ce-si propune sa reglementeze activitatea institutiilor audiovizuale si a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Referindu-se la fostele ziare guvernamentale „Moldova Suverana” si „Nezavisimaya Moldova”, Iurie Rosca a constat ca, desi au fost deetatizate, acestea „nu si-au schimbat politica editoriala”. © AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI „MONITOR MEDIA”