PE SCURT
A avut loc încă un accident în care au avut de suferit două victime. Astăzi dimineață, în sectorul Telecentru al capitalei, un microbuz de pe ruta 8 s-a cionit cu un Mercedes. Microbuzul a fost proiectat într-un stâlp. Conform poliției, șoferul microbuzului și un pasager au fost răniți. De asemenea, astăzi a murit femeia care a provocat un accident în sectorul Buiucani, soldat cu peste 26 de victime.
Prin urmare, vă prezentăm un top al țărilor în care se produc cele mai puține accidente și ce au făcut autoritățile din Suedia în acest sens.
PE LUNG
Potrivit Inspectoratului Național de Poliție, de la începutul acestui an, au fost amendați 3751 de șoferi în stare de ebrietate.
117 accidente provocate de șoferi în stare de ebrietate
30 de oameni au murit
134 de oameni au suferit traumatisme
Top 5 țări în care se produc cele mai puține accidente
Conform worldatals.com, țările cu rate reduse de decese rutiere sunt în mare parte țările dezvoltate cu un sistem de transport eficient. Țările cu cele mai mici rate de decese din trafic sunt:
Monaco
Cunoscut pentru cursele de automobile Grand Pix, Monaco are cele mai mici rate de mortalitate în trafic. Sistemul de transport public din Monaco este puternic monitorizat, astfel se respectă standardele de siguranță atât pentru pietoni, cât și pentru șoferii de vehicule. În Monaco există legi de conducere în stare de ebrietate și cască, care sunt aplicate și au fost eficiente în prevenirea accidentelor. Limita de viteză urbană este de 70 km / h pentru a preveni viteza.
Micronezia
În ciuda faptului că Micronezia nu are drumuri bine dezvoltate și legislație privind traficul, acesta înregistrează decese din trafic până la 1,9 la 100.000 de persoane. Micronezia este o țară mică formată din insule.
Unele dintre insulele mici nu au vehicule și au o populație foarte mică. Insulele mai dezvoltate și mai mari, cum ar fi Pohnpei, înregistrează rate extrem de mici de victime. Unul dintre motivele acestui număr este un număr redus de vehicule în comparație cu alte țări.
Suedia
Suedia înregistrează 2,8 decese la 100 000 de persoane. Suedia este, de asemenea, clasată ca având unul dintre cele mai sigure sisteme de transport. Pietonii au zone care îi protejează de vehicule. Zonele bicicliștilor sunt separate prin bariere de drumurile principale. În zonele urbane a fost stabilită o limită de viteză mică pentru a reduce viteza și imprudența.
Barele de viteză și trecerile cu zebră cu iluminare agresivă protejează în continuare pietonii de accidentele cauzate de viteză. Toți acești factori fac ca accidentele de circulație să fie rare în Suedia.
Kiribati
Kiribati are un număr redus de rate de deces la trafic la 2,9 pentru fiecare 100.000 de oameni. Kiribati este o confederație de insule.
Populația scăzută se traduce printr-un număr redus de mașini în comparație cu alte țări dens populate. Limita de viteză în zonele urbane din Kiribati este de 40 km / h. Conducerea în stare de ebrietate și conducerea drogurilor sunt infracțiuni în Kiribati și există legi care impun purtarea centurilor de siguranță.
Enlarge

Ce au făcut autoritățile din Suedia
Potrivit Statisticilor internaționale ale accidentelor și traficului, în anul 1980 au murit 848 de oameni în accidente rutiere. În 2013, numărul oamenilor care au decedat a scăzut până 260. În 2018, numărul celor decedați pe drumurile Suediei este de 287.
Parlamentul Suediei au votat în 1997 „Viziunea Zero” care presupune o serie de modificări în regulamentul circulației rutiere, pentru ca traficul în Suedia să devină sigur.
Măsurile întreprinse de autorități:
- Secțiunile de drum de aproximativ 1000 km din Suedia au fost reorganizate. S-au făcut două benzi într-o direcție și o balustradă cu sfoară de sârmă la mijloc. S-a făcut o singură bandă în sensul invers. Se estimează că acest aranjament 2+1 a redus coeziunile frontale cu aproximativ 90%
- Limitele de viteză au fost revizuite. Este acum neobișnuit să găsești un drum cu o viteză de 110 km / h fără o barieră mediană. Dacă barierele nu sunt instalate, viteza limită este de 80 km / h
- Sensurile giratorii au devenit mai frecvente la intersecții. Consecințele unei coliziuni sunt mai puțin severe decât într-o intersecție normală din cauza diferitor unghiuri de impact și vitezelor mai mici
- De pe marginile drumurilor au fost tăiați copacii. S-au pus balustrade pe marginea drumurilor
Suedia a fost mult timp un precursor în lupta împotriva conducerii în stare de ebrietate, scrie European Transport Safety Council.
În 2013, Suedia a derulat un proiect numit „Poarta Alco” în porturile Goteborg și Stockholm. Porturile tind să aibă o concentrație mare de șoferi în stare de ebrietate, din cauza numărului de persoane beau alcool în timpul călătoriei cu feribotul. De fapt, șoferii care părăsesc un feribot au de trei ori mai multe șanse să conducă în stare de ebrietate decât restul populației. La „Poarta Alco”, șoferii trebuie să demonstreze că concentrația de alcool în sânge nu depășește 0,2 g/l.
Efectuarea testului de alcool în sânge la„Poarta Alco” este ușor: un șofer pur și simplu intră într-un respirator și sistemul sofisticat folosește tehnologia infraroșu pentru a determina nivelul de alcool în sânge. Infraroșu aici este esențial, deoarece elimină nevoia ca oamenii să aibă un contact nesanitar cu un dispozitiv bucal. Un șofer sobru primește instantaneu lumina verde și poarta se deschide pentru ca mașina să treacă. Un alt plus: întregul proces durează doar aproximativ 15-20 de secunde – mai puțin decât așteptarea la un semafor tipic – ceea ce îl face un mod incredibil de eficient de a testa o populație mare.
Vecina Suediei, Norvegia, la fel, a preluat programul Viziunea Zero. Autoritățile au introdus măsuri asemănătoare de prevenire a accidentelor, cum ar fi:
- au fost făcute sensuri giratorii la intersecțiile T și la răscruci pentru a reduce viteza și punctele de conflict
- s-au pus indicatoare de oprire la intersecții fără semafoare (semnele cedează trecerea erau mai frecvente)
- s-au instalat semafoare cu pauze mai lungi, lumini mai vizibile și insule-refugiu pentru pietoni
- s-au identificat și se tratează punctele negre
Enlarge

Alte măsuri, alte țări
Poliția britanică oferă recalificare șoferilor care au comis erori minore în trafic și un dosar penal prin programul „Schema națională de îmbunătățire a șoferului”. De exemplu, a fost organizat un curs de conștientizare a vitezei bazat pe un computer dezvoltat unde se face un exercițiu de „percepție a pericolului” în cazul circulației cu viteză.
Japonia are un proiect pentru bătrânii cu vârsta cuprinsă între 65-70 de ani. Mai mulți specialiști merg la bătrâni acasă și-i învață modificările apărute în regulamentul circulației rutiere, tendințele de conducere, caracteristicile prăbușirilor. Aceste cursuri au loc și în casele de bătrâni.
Fotografie: Facebook/ ГБМ Город без маршруток! Водители помогают пешеходам, Serghei Semeniuc