Încă un amestec al Rusiei în afacerile interne ale R.Moldova

La Tiraspol s-a deschis o filială a Institutului "ţărilor CSI". La inaugurare a participat directorul Institutului, primul vicepreşedinte al comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI şi relaţii cu concetăţenii, Constantin Zatulin.

După cum transmite INFOTAG cu referire la presa din regiune, el a spus că scopul creării acestei instituţii este "studierea amănunţită a proceselor care au loc în republică şi informarea reprezentanţilor conducerii ruse şi a publicului referitor la acestea".

"Am făcut o alegere principială – am deschis filiala la Tiraspol, şi nu la Chişinău. Am decis că trebuie să privim dintr-o altă viziune li să înţelegem tot ce se întâmplă aici. Trebuie să dintr-o altă viziune ce se întâmplă în regiune şi de aici, de la Tiraspol, să atragem spre colaborare experţii din Republica Moldova. Colaboratorii Institutului vor monitoriza şi vor evalua obiectiv procesele care au loc în ţară", a spus deputatul.

El a relatat că filiala va edita revista informativ-analitică "Regiunea moldo-transnistreană", pentru "a prezenta ruşilor adevărul despre tot ce se întâmplă în republică" şi a prezentat primul număr al revistei.

Revista va apărea de două ori pe lună cu un tiraj de 2,5 mii de exemplare şi va conţine studii şi articole ale experţilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Revista va fi distribuită deputaţilor din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, membrilor Consiliului Federaţiei, Administraţiei Preşedintelui Rusiei.

Filiala este condusă de fostul viceministru de externe, Ruslan Slobodeniuc, care a declarat că activitatea filialei va începe imediat şi va contribui la creşterea autorităţii Institutului în Rusia.

Institutul ţărilor CSI este o instituţie de cercetare, fondată în 1996 cu susţinerea MAE al F. Ruse, Guvernului de la Moscova, a universităţilor de prestigiu din Moscova. Obiectivul principal al Institutului este determinarea şi asigurarea ştiinţifică a intereselor ruşilor în fostele republici sovietice, pronosticarea politicii interne şi externe a acestora, elaborarea modelului de integrare economică, politică, militară şi culturală în spaţiul postsovietic. Institutul mai are filiale în Armenia, Kîrgîzstan, Ucraina, Crimeea, Belarus.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.