Desi evolutia industriei zaharului in 2005 a fost apreciata de majoritatea expertilor ca una de exceptie, industria “dulce” este gata-gata sa se prabuseasca din cauza puterii interne de cumparare foarte mici si in lipsa unor exporturi de zahar ce-ar aduce profit. in prezent, atit producatorii de zahar, cit si consumatorii acestui produs sunt profund nemultumiti: primii pentru ca au depozitele ticsite cu marfa alba pe care nu o pot vinde, din care motiv se confrunta cu o criza acuta de lichiditati, iar consumatorii se declara amariti din cauza pretului exagerat de mare la zahar.
Dupa ce in 2005 au fost recoltate 986 mii tone de sfecla de zahar (cea mai mare din ultimii sapte ani), din care s-au obtinut circa 133,5 mii tone de zahar, producatorii afirmau bucurosi ca au avut “cel mai dulce sezon” din ultimii vreo 20 de ani si ca nu vor majora preturile la zahar, chiar daca negocierile privind stabilirea unui pret favorabil pentru gazul rusesc vor esua. Ei spuneau ca nu vor ridica pretul, pentru ca pe piata interna va aparea mai mult zahar ieftin de import si ca prefera sa reduca substantial veniturile, decit sa stea cu zaharul in stocuri. Gazul constituie 18% din costul de productie al zaharului. in baza de gaze functioneaza cinci din cele sase fabrici. Combinatul din Falesti activeaza in baza de pacura.
Totusi pretul pe piata interna la zahar s-a majorat brusc cu circa 30%. La sfirsitul anului trecut zaharul era vindut angro la pretul de 7,3 lei kilogramul (cel din retea de circa 9 lei/kg), iar in prezent pretul lui angro este de tocmai 9,5-9,6 lei/kg. Doar pe parcursul lunii martie curent zaharul s-a scumpit cu 6,5 procente.
Alexandru Kosov, presedintele Uniunii producatorilor de zahar, a precizat ca piata interna a zaharului a “inghetat” nu doar din cauza pretului majorat, pentru ca acesta este la nivelul celui existent in Ucraina si Federatia Rusa, dar mai mic fata de cel din Rominia. in Rusia la 27 februarie pretul mediu la zahar a constituit 904 USD/tona, iar in Ucraina peste 750 USD/tona.
Durerea cea mare a producatorilor moldoveni este ca vinificatorii, care se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste pietele de desfacere, au redus in ultimul timp de 10-15 ori consumul de zahar. Colac peste pupaza: aceiasi agenti economici din industria vinului, care ocupau o cota de 20-25% din consumul intern de zahar, au datorii creditoare fata de producatorii de zahar de peste 3 mln. de euro, pe care nu le pot rambursa din cauza acelorasi probleme cu pietele de desfacere.
Statisticile arata ca, in medie, moldovenii consuma anual cel mult 85 mii tone de zahar, astfel ca initial producatorii se aratau optimisti ca vor putea exporta surplusul de circa 40 de mii de tone de zahar in Rominia, Ucraina si alte tari. in realitate pentru anul curent doar Guvernul Rominiei a acordat producatorilor moldoveni o cota de export de 14 mii tone de zahar, in timp ce piata din Ucraina este inchisa, iar tranzactiile de pe pietele rusesti sunt putine si mici. in 2005 exporturile de zahar au fost de 12,6 mii tone.
Din 2002 guvernul a introdus un regim de salvgardare la importul zaharului din trestie si a stabilit o taxa de 55%, sau 100 euro pentru fiecare tona de zahar de import. Desi statul a creat mai multe premise de dezvoltate a sectorului, totusi, producatorii se arata atenti ca in urmatorii doi-trei ani conditiile de dezvoltare a afacerii sa nu fie schimbate. “Sudzucker-Moldova” si “Marr Sugar” considera ca este important ca guvernul sa anunte preventiv daca in 2008 nu va fi exclus regimul de salvgardare, daca TVA va ramine 8%, iar importurile vor fi taxate la fel ca si in prezent. in acest an preturile la zahar pe piata internationala au atins cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani. Asociatia Mondiala a Zaharului anticipeaza pentru acest an un deficit mondial de zahar in marime de pina la doua milioane tone. // Timpul