Ingerințe în spațiul mediatic și epurare de epoleți în stânga Nistrului

După învestirea lui Vadim Krasnoselscki, pe lângă numirile în funcții a unor persoane devtate, continuă arestările reprezentanților organelor de forță din fosta administrație. Menționăm că informațiile despre epurările din sistem ale angajaților sistemului de drept local sunt secretizate.

Nu se publică sau dezmint informațiile cu privire la arestări de persoane, chiar dacă acestea au împânzit spațiul virtual. Din contră, spațiul mediatic difuzează știri despre acțiunile pozitive ale noului lider regional, creând impresia despre o nouă formă de cenzură a mass-media.

Dacă, în cadrul campaniei, Krasnoselski a promis că va asigura libertatea de exprimare, se pare că această proclamație este irealizabilă. Un proiect de lege cu privire la mass-media discutat la una din ședințele deputaților din prima legislatură a sovietului suprem vine să descurajeze libera exprimare în zona transnistreană.

Sub pretextul reformării sistemului public mediatic transnistrean se revine la ideea ideologizării câmpului mediatic.

Unul din autorii acestei inițiative, Vladimir Ryleakov spunea că „presa trebuie să propage aspectele ideologiei transnistrene, ca factor de formare a personalității transnistrene, or vom avea situația din statele vecine (Moldova și Ucraina).”

De aceeași părere sunt Igor Buga, șeful comitetului pentru organizațiile obștești, sport, politici informaționale și de tineret din cadrul sovietului suprem și consiliera lui Krasnoselski pe problemele politicilor media, Ana Volkova.

La ședința din 26 ianuarie 2017, primul afirma că „rolul mass-mediei transnistrene este în a reflecta informațiile veridice ale primei surse”. Mass-media trebuie să ne facă pe noi mai buni, mai blânzi, mai educați, să ne educe patriotismul”.

Dacă e să descifrăm fraza respectivă, aceasta ar însemna că mass-media va fi obligată să retransmită comunicatele de presă ale instituțiilor publice, care sunt și sursa primară de informație. Dacă e așa, atunci reiese că accesul la informații publice, date, statistici, investigații, opinii diferite, libertatea jurnalismului și procesului de căutare și difuzare a informațiilor de interes general va fi limitat.

Cunoscuta promotoare a statalității transnistrene, Ana Volkova crede că „presa trebuie să reflecte exact ceea ce este stipulat în constituția din 1994, adică să asigure cetățenilor dreptul la informare completă, la timp și veridică pe probleme interes vital” și doar atât.

Presa nu trebuie să creeze confuzii și iluziile unor instabilități. Probabil, în termen mediu, vom asista la un proces de reformare a comunicărilor mediatice pentru publicul intern și extern.

Presa regională va fi obligată să difuzeze aspectele pozitive ale activități instituțiilor publice, să reflecte evenimentele locale în modul în care să nu dezvolte în societate libertatea opiniilor, în special a celor diferite. Criticile vor fi persecutate, pentru că acestea deranjează.

În aceste condiții, dar și în cazul lipsei unor agenții de presă în stânga Nistrului, cei din afara regiunii vor simți un regres de informații despre tot ce se întâmplă în zona gri. Presiunile asupra sectorului asociativ la fel vor crește or dezvoltarea acestuia ar conduce la presupusa destabilizare.

Administrația lui Krasnoselscki nu va recurge la ingerințe fizice, din contră, le va reamplifica pe cele psihologice, atât asupra jurnaliștilor, activiștilor, cât și a angajaților structurilor publice. Câteva exemple, ne arată că acțiunile de persecutare sunt în faza incipientă.

Un prim caz, este anunțul public al Cristinei Zemțova cu privire la arestarea soțului, Nicolai Zemțov la 19 ianuarie 2017. Zemțov a fost șef al direcției penitenciare în regiune, iar, anterior a ocupat funcții în ex-KGB-ul transnistrean. Motivele verosimile ale arestării acestuia nu sunt cunoscute. Ancheta susține că ar fi depășit atribuțiile de serviciu la angajarea unei persoane, pentru care riscă 7 ani de detenție. Soția afirmă că ruda este intimidată cu privire la unele informații și date pe care le posedă ca fiind membru al echipei ex-liderului transnistrean și care ar putea afecta activitatea lui Krasnoselski. Este sau nu această acțiune o răfuială, deocamdată este lesne de înțeles.

La 23 ianuarie 2017 trei șefi ai Serviciilor comunale din Bender au fost arestați sub pretextul delapidării de fonduri (de la 1000 la 2000 dolari SUA). Anchetatorii Direcției crime economice au efectuat zeci de percheziții la birourile și domiciliile acestora și menționează despre descoperirea faptei. Alte informații lipsesc.

La 26 ianuarie 2017 șefa judecătoriei de arbitraj, Maria Melnic a fost eliberată imediat din funcție. Deși a depus o cerere de demisie din propria inițiativă, internauții consideră că concedierea judecătoarei este strict legată de activitatea tendențioasă în perioada lui Șevciuk. Ultima ar fi emis mai multe decizii favorabile în interesul fostei administrații și ar fi supus la faliment mai mulți agenți economici din grupul Sheriff. Menționăm că informațiile respective sunt neoficiale și neverificate.

Recent, pe rețele de socializare au apărut informații despre inițierea unei „curățiri” în sistemul vamal transnistrean. Mai mulți angajați ai acestui serviciu, de la simpli la șefi au fost arestați sub diferite motive. Unii au fost eliberați sub recipisă, însă au părăsit imediat regiunea. Se vehiculează că ar fi fost arestat și Serghei Mantaluța, șeful direcției contrabandă a serviciului vamal. Menționăm că acest Mantaluța este anunțat în căutare și de autoritățile moldovenești. Datele la fel, nu sunt pe deplin confirmate.

Moldova.ORG

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare